en

Kraina Charliego

Charlie’s Country
reż. Rolf de Heer
Australia 2014 / 108’
napisy: polskie i angielskie

Choć społeczność wioski składa się głównie z Aborygenów, to prawo ustalane jest przez australijski rząd. Kiedy stary Charlie jest głodny i chce coś upolować, policjant odbiera mu włócznię, a kiedy ma ochotę napić się z przyjaciółmi grogu, musi wyjechać poza granicę terytorium, na którym obowiązuje prohibicja. W końcu za sprawą ciągłego niedożywienia, niskiej pozycji społecznej oraz dominacji kulturowej białych postanawia wrócić do buszu. Tam szybko przekonuje się, że nie potrafi już sprostać wymogom życia na łonie natury. Znany nowohoryzontowej publiczności reżyser Rolf de Heer (Tajemnica Aleksandry, Dziesięć czółen, Dr Plonk) bez zbędnego moralizatorstwa ukazuje dzisiejszą sytuację starszego pokolenia Aborygenów, którzy nie będąc w stanie przystosować się do nowych warunków życiowych, spychani są na margines społeczeństwa. Jednocześnie przedstawia prostą, wzruszającą historię o dobrodusznym człowieku, który po nadejściu cywilizacji stał się obcym we własnym kraju.

Adam Horowski

nagrody

Cannes IFF 2014 - Un Certain Regard Award - Best Actor (David Gulpilil)

Rolf de Heer

Urodził się w 1951 roku w Heemskerk w Holandii. W wieku ośmiu lat razem z rodziną przeniósł się do Sydney, gdzie kilkanaście lat później rozpoczął studia w Australijskiej Szkole Radia, Filmu i Telewizji. Jego filmy były wielokrotnie nagradzane na międzynarodowych festiwalach, m.in. w Cannes (Un Certain Regard – Nagroda Specjalna Jury za Dziesięć czółen w 2006 roku) i w Wenecji (nagroda FIPRESCI za Bad Boy Bubby w 1993 roku). Jest współwłaścicielem wytwórni filmowej Vertigo Productions.

Wybrana filmografia:

1993 Bad Boy Bubby

1998 Zatańcz ze mną / Dance Me to My Song

2003 Tajemnica Aleksandry / Alexandra’s Project

2006 Dziesięć czółen / Ten Canoes

2007 Dr Plonk / Dr. Plonk

Twórcy

reżyseria Rolf de Heer
scenariusz Rolf de Heer, David Gulpilil
zdjęcia Ian Jones
montaż Tania Nehme
muzyka Graham Tardif
obsada David Gulpilil, Peter Djigirr, Luke Ford, Jennifer Budukpuduk Gaykamangu, Peter Minygululu, Bobby Bununggurr
producent Nils Erik Nielsen, Peter Djigirr, Rolf de Heer
produkcja Vertigo Productions, Bula’bula Arts Aboriginal
właściciel praw Visit Films
nagrody Cannes IFF 2014 - Un Certain Regard Award - Best Actor (David Gulpilil)
język angielski, Yolngu
barwa kolor