en

Nie jestem nim

I’m Not Him / Ben o değilim
reż. Tayfun Pirselimoğlu
Turcja, Francja, Grecja, Niemcy 2013 / 125’
napisy: polskie i angielskie

Pięćdziesięciokilkuletni Nihat pracuje w przyszpitalnej kantynie pod Stambułem. Jest samotnikiem i choć nie ma żony, to żonaci koledzy chętniej od niego szukają rozrywek. Wszystko zmieni się, gdy pozna pracującą na zmywaku Ayşe, której mąż odbywa w więzieniu długi wyrok. Wchodząc w niebezpieczną i tajemniczą relację z kobietą, Nihat zacznie powoli przejmować tożsamość niezwykle podobnego doń mężczyzny. Filmowi Pirselimoğlu duchowo blisko do dzieł tureckiego mistrza Ceylana. Łączy je asceza spojrzenia, zainteresowanie codziennością i cierpliwość w rejestracji „niedziania się”. Jednocześnie Nie jestem nim przywodzi na myśl kino Hitchcocka (szczególnie Zawrót głowy) – reżyser chętnie igra z klasycznymi filmowymi toposami, z pieczołowitością konstruuje dramaturgię za pomocą przemyślanego montażu, kodu kolorystycznego, nienachalnej symetrii kadru, klimatycznej muzyki i dźwięku. To film niezależny, ale też bardzo „gatunkowy” w sposobie prowadzenia narracji, doceniający tajemnicę i suspens angażujący widza.

Anna Tatarska

nagrody

Rome Film Fest 2013 - Best Screenplay; Istanbul IFF 2014 - Best Screenplay, Best Turkish Film of the Year, Best Music

Tayfun Pirselimoğlu

Urodzony w 1959 roku w tureckim Trabzonie. Ukończył Uniwersytet Techniczny (METU), potem wyjechał do Wiednia, gdzie studiował malarstwo. Jego prace wystawiane były na całym świecie. Jest jednym z założycieli Akademii Genius, w której prowadził zajęcia ze scenopisarstwa, filmu i malarstwa. Jest też autorem czterech powieści i dwóch zbiorów opowiadań. Karierę filmową rozpoczynał jako scenarzysta. Od czasu debiutanckiego Dayim zdobywa nagrody i wyróżnienia na całym świecie, w tym za filmową „trylogię sumienia i śmierci” (Riza, Pus, Włosy).

Wybrana filmografia:

2000 Dayim / My Uncle (short)

2002 W kraju, którego nie ma / Hiçbiryerde / In Nowhere Land

2007 Riza

2010 Włosy / Saç / Hair

2010 Pus / Haze  

 

 

 

Twórcy

reżyseria Tayfun Pirselimoğlu
scenariusz Tayfun Pirselimoğlu
zdjęcia Andreas Sinanos
montaż Ali Aga
muzyka Giorgos Koumendakis
obsada Ercan Kesal, Maryam Zaree, Riza Akin, Mehmet Avci, Nihat Alptekin
producent Tayfun Pirselimoğlu, Guillaume de Seille, Mustafa Dok, Nikos Moustakas
produkcja Arizona Productions, Bredok Film Production, Bad Crowd, Zuzi Film
właściciel praw RAMONDA Paris
nagrody Rome Film Fest 2013 - Best Screenplay; Istanbul IFF 2014 - Best Screenplay, Best Turkish Film of the Year, Best Music
język turecki
barwa kolor