en

We Are the Best!

Vi är bäst!
reż. Lukas Moodysson
Szwecja, Dania 2013 / 102’
napisy: polskie i angielskie

Lubiany przez widzów festiwalu Lukas Moodysson z sukcesem wraca do tematów, które przyniosły mu międzynarodowe uznanie. Tak jak w debiutanckim Fucking Amal kieruje kamerę na środowisko szwedzkich nastolatków – z życzliwą ironią podąża za nimi i ich rodzicami, którzy nie zawsze są dobrymi przewodnikami po świecie dorosłych. Scenariusz We Are the Best!, będący adaptacją komiksu żony reżysera, osadzony jest w 1982 roku. 12-latki Bobo i Klara wzorowo odrabiają lekcję młodzieńczego buntu – irokez na mydło, niechęć do Abby, strajk na WF-ie. Dwie bystre chłopczyce postanawiają kontestować świat muzyką, ale nie umieją grać. Ten drobny problem przezwyciężą dzięki Hedwig, utalentowanej protestantce w zgrzebnym sweterku, której w zamian urządzą punkową konwersję. Punk nie umarł, jest dla dzieci – można by zakrzyknąć po seansie, ale Moodysson nie zwraca się jedynie do małoletniej publiki. Choć mniej bezkompromisowy niż jego pierwsze filmy, We Are the Best! okazuje się wnikliwym portretem trudów dorastania i manifestem młodocianej girl power.

Mariusz Mikliński

 

nagrody

Reykjavik IFF 2013 - Audience Award; Tokyo IFF 2013 - Tokyo Grand Prix

Lukas Moodysson

Urodzony w 1969 roku w Lund, jeden z najbardziej cenionych szwedzkich reżyserów. Po premierze jego pierwszych filmów, Fucking Amal i Tylko razem, sam Ingmar Bergman uznał go za swojego godnego spadkobiercę. Twórca najdroższego filmu w historii szwedzkiej kinematografii (Mamut), a także kontrowersyjnych, poszukujących eksperymentów (Dziura w sercu i Kontener – prezentowane w konkursie odpowiednio piątej i szóstej edycji NH). Autor powieści, opowiadań i wierszy.

Wybrana filmografia:

1998 Fucking Amal / Fucking Åmål / Show Me Love

2000 Tylko razem / Tillsammans / Together

2004 Dziura w sercu / Ett Hål i mitt hjärta / A Hole in My Heart

2006 Kontener / Container

2009 Mamut / Mammoth

Twórcy

reżyseria Lukas Moodysson
scenariusz Lukas Moodysson
zdjęcia Ulf Brantås
montaż Michał Leszczyłowski
obsada Mira Barkhammar, Mira Grosin, Liv LeMoyne
producent Lars Jönsson
produkcja Film i Väst, Memfis Film
polski dystrybutor Spectator
nagrody Reykjavik IFF 2013 - Audience Award; Tokyo IFF 2013 - Tokyo Grand Prix
język szwedzki
barwa kolor