en

Taniec rzeczywistości

The Dance of Reality / La danza de la realidad
reż. Alejandro Jodorowsky
Chile, Francja 2013 / 130’
napisy: polskie i angielskie

Wielki powrót do kina Alejandro Jodorowsky'ego: reżysera, scenarzysty komiksowego, duchowego guru, terapeuty i Szalonego Kapelusznika. Taniec rzeczywistości jest autobiograficzną opowieścią o dorastaniu w Chile, ale trudno odróżnić tu fakty od konfabulacji. Jest to również psychodrama, w której syn reżysera, wcielający się w rolę swojego dziadka, szuka źródeł rodzinnych traum i próbuje je zneutralizować. To także popis wyobraźni Jodorowsky'ego, która z surrealistyczną dezynwolturą miesza musical, horror, melodramat i bajkę. Na wpół mityczną krainę dzieciństwa zamieszkują barwne i karykaturalne postacie: śpiewające kadłubki, nadzy mistycy, smutne karlice, fajtłapowaci rewolucjoniści i jeszcze mniej rozgarnięci tyrani. Kolejne fantastyczne epizody, następujące po sobie z ekstatyczną szybkością i bez żadnego narracyjnego rygoru, to przypowieści, dzięki którym młody bohater uczy się, jak pokonać wewnętrzny mrok, i nawiązuje kontakt ze swoim dorosłym ja.

Piotr Mirski

nagrody

Oslo Films from the South Festival 2013 – Best Feature

Alejandro Jodorowsky

Urodzony w 1929 roku w Chile, jest jednym z najbardziej płodnych, wszechstronnych i oryginalnych współczesnych artystów. Był mimem, razem z Rolandem Toporem i Fernando Arrabalem współtworzył Ruch Paniczny, pisał też wiersze. Wyreżyserowany przez niego western Kret zapoczątkował zjawisko midnight movies. Później nakręcił m.in. Świętą górę, będącą klasykiem kina psychodelicznego, oraz Świętą krew, surrealistyczną wariację na temat Psychozy Alfreda Hitchcocka. Taniec rzeczywistości to jego pierwszy film od 23 lat.

Wybrana filmografia:

1970 Kret / El Topo / The Mole

1973 Święta góra / The Holy Mountain

1989 Święta krew / Holy Blood

1990 Złodziej tęczy / The Rainbow Thief

2013 Taniec rzeczywistości / La danza de la realidad / The Dance of Reality

Twórcy

reżyseria Alejandro Jodorowsky
scenariusz Alejandro Jodorowsky
zdjęcia Jean-Marie Dreujou
montaż Maryline Monthieux
muzyka Adan Jodorowsky
obsada Brontis Jodorowsky, Pamela Flores, Jeremias Herskovits, Alejandro Jodorowsky, Bastián Bodenhöfer
producent Moisés Cosío, Alejandro Jodorowsky, Michel Seydoux
produkcja Caméra One, Le Soleil Films
właściciel praw Pathé
nagrody Oslo Films from the South Festival 2013 – Best Feature
język hiszpański
barwa kolor