en

Peter Gabriel: Back to Front

reż. Hamish Hamilton
Wielka Brytania 2014 / 97’
napisy: polskie

Kiedy w 1986 roku ukazała się płyta So Petera Gabriela, została uznana za jedno z najwybitnieszych osiągnięć muzycznych swojej epoki. Dzięki takim przebojom jak Don’t Give Up, Sledgehammer czy In Your Eyes album sprzedał się w ponad milionie egzemplarzy i na stałe zapisał w historii popkultury. Film Hamisha Hamiltona jest zapisem koncertu, który odbył się w październiku 2013 roku. Peter Gabriel zaprosił do współpracy artystów, którzy 25 lat temu brali udział w tworzeniu przełomowego krążka: gitarzystę Davida Rhodesa, basistę Tony’ego Levine’a, perkusistę Manu Katché oraz wielu innych. Wyróżniony nagrodą BAFTA reżyser nakręcił obraz w standardzie 4K, który zapewnia widzowi wrażenia charakterystyczne dla odbioru na żywo. Dzięki temu Peter Gabriel: Back to Front to wizualna uczta, podczas której można doświadczyć emocji, jakie towarzyszyły świadkom tego unikatowego wydarzenia.

Adam Horowski

Hamish Hamilton

Urodził się w 1966 roku w Blackpool w Wielkiej Brytanii. Realizuje przede wszystkim relacje z wydarzeń sportowych i muzycznych, które przyciągają uwagę milionów widzów na całym świecie. Wyreżyserował koncerty takich gwiazd jak Madonna, David Bowie, Phil Collins, Robbie Williams, Bryan Adams, U2, The Rolling Stones, Jennifer Lopez, Britney Spears czy Avril Lavigne. W 2013 roku otrzymał prestiżową nagrodę BAFTA.

Wybrana filmografia:

2001 U2: Elevation 2001 Live from Boston (doc.)

2001 Madonna: Drowned World Tour 2001 (doc.)

2003 Peter Gabriel: Growing Up Live (doc.)

2010 The 82nd Annual Academy Awards

2013 David Bovie Is Happening Now (doc.)

Twórcy

reżyseria Hamish Hamilton
scenariusz Peter Gabriel, Bob Sinclair, Billie Leach
zdjęcia Brett Turnbull
montaż Guy Harding
obsada Peter Gabriel, Manu Katché, Tony Levin, David Rhodes, David Sancious, Jennie Abrahamson, Linnea Olsson
producent Katy Mullan Joss Crowley
produkcja Done+Dusted, Real World
właściciel praw Eagle Rock Entertainment, London
język angielski
barwa kolor