en

Głos szpiega

The Sound of Spying
reż. Philippe Mora
USA 2014 / 100’
napisy: polskie i angielskie

Głos szpiega zaczyna się jak klasyczny kryminał. W ogrodzie znalezione zostaje ciało reżysera (w tej roli sam Mora), który pracował nad kontrowersyjnym filmem odsłaniającym tajniki pracy szpiegów działających w czasie zimnej wojny. Napędzającym akcję pytaniem jest więc „Kto zabił?”, ale najważniejsza okazuje się nie odpowiedź na nie, lecz droga do jej znalezienia. Wbrew gatunkowym regułom śledztwo prowadzi sam zamordowany wraz z lubiącym siarczyście zakląć aniołem. Mora przenosi akcję swojego filmu w zaświaty, gdzie para detektywów docieka, kto jest mordercą, przy okazji odkrywając zaskakujące fakty na temat szpiegostwa Marilyn Monroe, Winstona Churchilla czy Edwarda Snowdena. Siłą Głosu szpiega są humor i pomysł. Twórcy nie boją się igrać z historycznymi faktami i bawić się filmowymi konwencjami, fundując widzom świetną zabawę. O jej jakości upewnicie się, nucąc jeszcze długo po wyjściu z kina piosenkę Moje piersi zmieniły bieg historii...

Artur Zaborski

Philippe Mora

Australijski reżyser, scenarzysta, malarz i producent filmowy. Urodził się w 1949 roku w Paryżu, w rodzinie o tradycjach artystycznych. Samouk. Po zrealizowaniu serii kontrowersyjnych dokumentów oraz filmów edukacyjnych dla BBC związał się na stałe z kinem australijskim. Okazjonalnie pracuje w USA. Kino Mory przełamuje konwencje, łączy różne stylistyki i niemal zawsze przesycone jest niepokornym, surrealistycznym humorem.

Wybrana filmografia:

1976 Szalony Pies Morgan / Mad Dog Morgan

1983 Powrót Kapitana Niezwyciężonego / The Return of Capitan Invincible

1989 Wspólnota / Communion

2011 Niemieccy synowie / German Sons (doc.)

2014 Głos szpiega / The Sound of Spying

Twórcy

reżyseria Philippe Mora
scenariusz Philippe Mora
zdjęcia Bruno Pheasantry
montaż Brandon R. Scharping
muzyka Adrian Konarski
obsada Philippe Mora, Brad Wilson, Rena Riffel
producent Philippe Mora
produkcja Hard Drive Pictures
język angielski, niemiecki
barwa kolor