en

Kumiko

Kumiko, the Treasure Hunter
reż. David Zellner
USA 2014 / 105’
napisy: polskie i angielskie

Carl Showalter – postać grana przez Steve’a Buscemiego – zakopuje w śniegu walizkę pełną pieniędzy. Ta scena z Fargo w połączeniu z informacją o tym, że film braci Coen przedstawia autentyczną historię, rodzi u Kumiko obsesję. Owa zbliżająca się do trzydziestki, zamknięta w sobie, mieszkająca w Tokio marzycielka nie spełnia oczekiwań matki ani społeczeństwa. Wciąż nie ma męża ani nawet chłopaka, a w pracy zajmuje stanowisko przeznaczone dla znacznie młodszych dziewczyn. Kiedy szef daje do zrozumienia, że jej czas w firmie się kończy, poddaje się impulsowi – kradnie kartę kredytową pryncypała i wyrusza do Stanów, by odkopać pozostawioną przez Carla fortunę. Zawieszona między rzeczywistością a fikcją, między chorobą psychiczną a nieskrępowaną wyobraźnią, bohaterka korzysta z możliwości ucieczki od szarej codzienności, jaką oferuje kino. Przemierza świat, ale stroni od ludzi, coraz bardziej zapadając się w swojej samotności. Jej stany umysłu doskonale ilustrowane są nagrodzoną na festiwalu w Sundance muzyką kapeli The Octopus Project.

Adam Horowski

nagrody

Sundance FF 2014 - Special Jury Prize; Little Rock FF 2014 - Golden Rock Narrative Award

David Zellner

Urodził się w Greeley w Kolorado, mieszka w Austin w Teksasie. Jest reżyserem, scenarzystą i aktorem. Zadebiutował w 1997 roku obrazem Plastic Utopia i od tego czasu wraz z bratem Nathanem realizuje niezależne filmy, zarówno krótko-, jak i pełnometrażowe. Obaj są właścicielami niewielkiej wytwórni Zellner Bros.

Wybrana filmografia:

1997 Plastic Utopia

2001 Frontier

2004 The Virile Man (short)

2008 Goliath

2012 Kid-Thing

 

Twórcy

reżyseria David Zellner
scenariusz David Zellner, Nathan Zellner
zdjęcia Sean Porter
montaż Melba Jodorowsky
muzyka The Octopus Project
dźwięk René Jones-Jones
obsada Rinko Kikuchi, Nobuyuki Katsube, Shirley Venard, David Zellner, Nathan Zellner, Kanako Higashi, Ichi Kyokaku, Ayaka Ohnishi, Mayuko Kawakita, Takao Kinoshita
producent Andrew Banks, Jim Burke, Cameron Lamb, Chris Ohlson, Nathan Zellner
produkcja Lila 9th Productions, Zellner Bros., Ad Hominem Enterprises
właściciel praw Submarine, New York
nagrody Sundance FF 2014 - Special Jury Prize; Little Rock FF 2014 - Golden Rock Narrative Award
język japoński, angielski
barwa kolor