en

20 000 dni na Ziemi

20,000 Days on Earth
reż. Jane Pollard, Iain Forsyth
Wielka Brytania 2014 / 95’
napisy: polskie

20 000 – tyle dni na Ziemi spędził Nick Cave, gdy zaczynał nagrania do najnowszej płyty Push the Sky Away. Spędzimy z nim jeden dzień – od chwili gdy rano przeciera oczy, po nocny spacer na plaży. Klimatyczny i poetycki dokument pary brytyjskich artystów wizualnych płynnie łączy twarde fakty z rockową mitologią, a prywatne życie ze sceniczną personą legendarnego muzyka. Na formułę „24 godzin” składają się zainscenizowane przez reżyserów sytuacje z improwizowanym przez Cave’a dialogiem. Artysta spotyka się z psychoanalitykiem, który ma mu pomóc odzyskać wspomnienia z dzieciństwa. Dzika młodość zostaje dosłownie wyciągnięta z pudełka przez archiwistę badającego historię The Birthday Party, dawnego zespołu Cave’a. W nocy w jego samochodzie jak widma materializują się Kylie Minogue czy Blixa Bargeld, a rozmowa z nimi przypomina bardziej halucynację niż wywiad. Wystylizowany i oniryczny film sprawia wrażenie kolejnej kreacji Cave’a, bo jak sam mówi: W przeciwieństwie do aktora gwiazda rocka nigdy nie zdejmuje maski.

Ewa Szabłowska

nagrody

Sundance FF 2014 - Best Director, Best Editor; Istanbul IFF 2014 - FIPRESCI Prize

Jane Pollard & Iain Forsyth

Iain Forsyth (ur. w 1973 roku w Manchesterze) i Jane Pollard (ur. w 1972 roku w Newcastle), brytyjscy artyści wizualni. Po ukończeniu studiów w Goldsmiths College w Londynie w 1995 roku rozpoczęli współpracę artystyczną. Ich performance A Rock’n’Roll Suicide wzorowany na legendarnym performansie Davida Bowie z filmu Ziggy Stardust był pionierską pracą przecierającą szlaki re-enactmentowi jako zjawisku we współczesnej sztuce, które polega na odtworzeniu i osadzeniu w nowym kontekście momentów kulturowo znaczących.

Wybrana filmografia:

2005 Walking After Acconci: Redirected Approaches (short)

2008 Run for Me (doc.)

2009 Radio Mania: An Abandoned Work (short)

2013 Jumpers: What Must I Do to Be Saved (short)

2014 20 000 dni na Ziemi / 20.000 Days on Earth

Twórcy

reżyseria Jane Pollard, Iain Forsyth
scenariusz Jane Pollard, Iain Forsyth, Nick Cave
zdjęcia Erik Wilson
montaż Jonathan Amos
muzyka Nick Cave
obsada Nick Cave, Blixa Bargeld, Susie Bick, Arthur Cave, Earl Cave, Warren Ellis, Kylie Minogue
producent James Wilson, Dan Bowen
produkcja Pulse Film
polski dystrybutor Gutek Film
nagrody Sundance FF 2014 - Best Director, Best Editor; Istanbul IFF 2014 - FIPRESCI Prize
język angielski
barwa kolor