en

Moje siedem miejsc

My Seven Places / Mes sept lieux
reż. Boris Lehman
Belgia 2014 / 323’
napisy: polskie i angielskie

W swojej kinowej fikcji autobiograficznej, jak określa Moje siedem miejsc sam reżyser, Boris Lehman zabiera widzów na długi spacer. Podróż nomady, utrwalona na kilku rolkach taśmy, obejmuje aż 11 lat (1999-2010) z życia twórcy. Tytuł filmu odnosi się nie tylko do mieszkań, które Lehman bardzo często zmieniał, ale do każdej przestrzeni, w której przebywał. W swoim eseju odwiedza on miejsca z przeszłości, obecnie wyglądające inaczej niż we wspomnieniach. Zastanawia się nad upływem czasu i próbuje odtworzyć obrazy, które stały się mętnymi złudzeniami. Z tak pomyślanej autobiografii wyłania się portret włóczęgi i melancholika, przywiązanego do rzeczy równie mocno jak do ludzi. Za każdym razem gdy pojawia się w nowym miejscu, odczuwa potrzebę oswojenia go. I podobnie jak każdy z nas, nosi pęk kluczy, w którym jeden przestaje z czasem gdziekolwiek pasować. Otwiera tylko sekretne, zapomniane miejsce.

Sławomir Wasiński

Boris Lehman

Urodził się w 1944 roku w Szwajcarii, jednak większość życia spędził w Belgii. Jest absolwentem studiów filmowych w brukselskim Institut National Supérieur des Arts du Spectacle. Karierę rozpoczynał jako krytyk filmowy, z czasem został reżyserem. Współpracował z Samym Szlingerbaumem, Henrim Storckiem, Jacquesem Rouffio i Chantal Akerman. Tworzy m.in. filmy dokumentalne oraz kino eksperymentalne - jest autorem ponad 400 tytułów zrealizowanych kamerą Super-8, 16mm oraz wideo. Jego dzieła są cenione i zapraszane na międzynarodowe festiwale filmowe. Jego portfolio fotograficzne liczy 300 000 fotografii, Lehman jest też autorem trzech książek, występuje jako aktor i pianista. 

Wybrana filmografia:

1963 La clé du cham

1973 Ne pas stagner / And Not Stagnate (doc.)

1978 Magnum Begynasium Bruxellense (doc.)

1987 Muet comme une carpe

1989 L'homme de terre

1991 Babel – lettre à mes amis restés en Belgique / Babel – A Letter to My Friends Left Behind in Belgium (doc.)

1994 Leçon de vie

2002 Histoire de ma vie racontée par mes photographies / Story of My Life Told by My Photographs

2005 Tentatives de se décrire (doc.)

2006 Tentatives de se décrire / Trying To Describe Oneself

2013 Mes entretiens filmés / My Conversations on Film (doc.)

Twórcy

reżyseria Boris Lehman
scenariusz Boris Lehman
zdjęcia Antoine-Marie Meert
montaż Ariane Mellet
muzyka Matthieu Ha, Phill Niblock
dźwięk Jacques Dapoz
producent Boris Lehman
produkcja Minority Flemish, Dovfilm
właściciel praw Boris Lehman
język francuski
barwa kolor i cz.-b.