en

Wędrówka na Zachód

Journey to the West / Xi You
reż. Tsai Ming-liang
Francja, Tajwan 2014 / 56’
napisy: polskie i angielskie

Po filmach Która tam jest godzina? i Twarz Tsai Ming-liang kontynuuje flirt z kulturą francuską. Tym razem bohater nowohoryzontowej retrospektywy obserwuje Lee Kang-shenga, który w habicie buddyjskiego mnicha przemierza ulice Marsylii. Wcześniej w takim samym stroju ulubiony aktor Tsaia spacerował po Hongkongu, Tajpej i Malezji. Wędrówka na Zachód – tak jak Walker czy Walking on the Water – stanowi kolejną w dorobku reżysera medytację na temat pieszej wędrówki. Wszystkie te filmowe eksperymenty łączy formalny minimalizm. Wędrówka… różni się jednak od swoich poprzedników eksponowanym przez Tsaia wątkiem zderzenia kultur. Postać mnicha snującego się po ulicach francuskiego miasta wyraźnie kontrastuje z rozbrzmiewającym wokół zgiełkiem. Jednocześnie bohater znajduje nieoczekiwanego naśladowcę. Podążający za mnichem ulubiony aktor Léosa Caraxa Denis Lavant sprawia wrażenie, jakby wcielał się w kolejną rolę wyznaczoną mu przez tajemniczego zleceniodawcę z Holy Motors.

Piotr Czerkawski

Tsai Ming-liang

Urodził się w 1957 roku w Kuching w Malezji. W latach 70. przeniósł się na Tajwan. W 1982 roku ukończył studia na kierunku film i dramat na Uniwersytecie Chińskim w Tajpej. Zdobywca Złotego Lwa na MFF w Wenecji za Niech żyje miłość w 1994 roku i Wielkiej Nagrody Jury za Bezpańskie psy w 2013. Znany z regularnej współpracy z aktorem Lee Kang-shengiem. Bohater nowohoryzontowej retrospektywy w roku 2009.

Wybrana filmografia:

1994 Niech żyje miłość / Ai qing wan sui / Vive l'Amour

1997 Rzeka / He liu / The River

2003 Bu san / Good Bye, Dragon Inn

2009 Twarz / Visage / Face

2013 Bezpańskie psy / Jiao you / Stray Dogs

Twórcy

reżyseria Tsai Ming-liang
scenariusz Tsai Ming-liang
zdjęcia Antoine Héberlé
montaż Lei Shen Qing
muzyka Sébastien Mauro
obsada Lee Kang-sheng, Denis Lavant
producent Frédéric Bellaïche, Vincent Wang
produkcja House on Fire
polski dystrybutor Gutek Film
język chiński
barwa kolor