en

Ana Arabia

reż. Amos Gitai
Izrael, Francja 2013 / 75’
napisy: polskie i angielskie

Życie w niewielkiej żydowsko-arabskiej enklawie na przedmieściach Tel Awiwu toczy się w niespiesznym rytmie. Nie zakłóca go wizyta młodej dziennikarki Yael, szukającej materiałów do artykułu o byłej, nieżyjącej już mieszkance tego miejsca – Żydówce, dawnej więźniarce obozu koncentracyjnego, która po wojnie uciekła do Izraela, a następnie zakochała się w Arabie. Kamera powoli płynie za przybyłą dziewczyną, przyglądając się w jednym długim ujęciu małej społeczności. Yael wysłuchuje intymnych, pełnych obaw, rozczarowań, marzeń i nadziei historii ludzi, którzy żyją ze sobą w zgodzie mimo dzielących ich różnic etnicznych oraz religijnych. Zmarła kobieta – bohaterka nienapisanego jeszcze eseju – pojawia się gdzieś w tle tych opowieści, stopniowo urastając do rangi symbolu dialogu między zwaśnionymi kulturami.

Adam Horowski

nagrody

IFF Venice 2013 - Green Drop Award, SIGNIS Award

Amos Gitai

Urodził się w 1950 roku w Izraelu, z wykształcenia jest architektem. Od 40 lat realizuje filmy dokumentalne i fabularne, koncentrując się na tematyce społecznej związanej z Bliskim Wschodem. Niezbyt lubiany przez rodzimych krytyków, za to doceniany na międzynarodowych festiwalach, także tych najważniejszych, o czym świadczą m.in. cztery nominacje do Złotej Palmy i tyle samo do weneckiego Złotego Lwa. W 2008 roku na MFF w Locarno otrzymał Honorowego Lamparta za całokształt twórczości.

Wybrana filmografia:

1999 Kadosz / Kadosh

2000 Kippur

2003 Człowiek z sąsiedztwa / Alila

2005 Free Zone

2010 Róże na kredyt / Roses à crédit

Twórcy

reżyseria Amos Gitai
scenariusz Amos Gitai, Marie-José Sanselme
zdjęcia Giora Bejach
montaż Isabelle Ingold
dźwięk Alex Claude
obsada Yuval Scharf, Yussuf Abu-Warda, Sarah Adler, Assi Levy, Uri Gavriel, Norman Issa, Shady Srour
producent Michael Tapuah, Laurent Truchot, Amos Gitai
produkcja Hamon Hafakot, Agav Hafakot, Agav Films
właściciel praw Agav Films
nagrody IFF Venice 2013 - Green Drop Award, SIGNIS Award
język hebrajski
barwa kolor