en

Żona policjanta

The Police Officer’s Wife / Die Frau des Polizisten
reż. Philip Gröning
Niemcy 2013 / 175’
napisy: polskie i angielskie

Młode małżeństwo, na pierwszy rzut oka bardzo szczęśliwe. Ona realizuje się jako matka, ucząc malutką Klarę, jak działa świat. Uśmiechnięty mąż pracuje w policji. Jednak za drzwiami ich domu rzeczywistość nie jest już taka kolorowa. Gnębiony przez niespełnione aspiracje mężczyzna zaczyna znęcać się nad żoną. Wkrótce jedyną barwną rzeczą w ich życiu są jej siniaki. Nie rozstaną się – wprawdzie dzieli ich agresja, ale trzyma razem kompulsywna miłość: do siebie i do dziecka. Gröning stworzył film o gigantycznej emocjonalnej sile rażenia. Zdając sobie z tego sprawę, zdecydował się na przemyślany formalny zabieg – podzielił opowieść na rozdziały o różnej długości, raz kilkunastominutowe, kiedy indziej kilkusekundowe. Czarne, ponumerowane plansze działają jak filtr, tylko trochę łagodzący cios, jaki zadaje widzowi przedstawiona historia. Żona policjanta to film, z którym trudno się związać. Choć jest bolesny, może zmienić życie.

Anna Tatarska

nagrody

IFF Venice 2013 - Special Jury Prize

Philip Gröning

Urodzony w 1959 roku w Düsseldorfie reżyser, dokumentalista i scenarzysta. Wychowywał się w Niemczech, mieszkał też w USA, dużo podróżował. Pracował jako asystent dźwiękowca i reżysera oraz rekwizytor. Grywał w filmach Petera Keglevica i Nicolasa Humberta. Zanim w latach 80. dostał się do szkoły filmowej w Monachium, studiował medycynę i psychologię. Autor cenionego dokumentu Wielka cisza.

Wybrana filmografia:

1988 Summer / Sommer

1992 Die Terroristen! / The Terrorist

2000 L’Amour, l’argent, l’amour / Love, Money, Love

2005 Wielka cisza / Die große Stille / Into Great Silence

2013 Żona policjanta / Die Frau des Polizisten / The Police Officer’s Wife

Twórcy

reżyseria Philip Gröning
scenariusz Philip Gröning
zdjęcia Philip Gröning
montaż Hannes Bruun, Philip Gröning, Karl Riedl
obsada Alexandra Finder, David Zimmerschied, Pia Kleemann, Chiara Kleemann
producent Philip Gröning
produkcja Philip-Gröning-Filmproduktion, 3L Filmproduktion, ARTE, Bavaria Film, Bavaria Pictures, Bayerischer Rundfunk (BR), Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF)
polski dystrybutor Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
nagrody IFF Venice 2013 - Special Jury Prize
język niemiecki
barwa kolor