en

Historia mojej śmierci

Story of My Death / Història de la meva mort
reż. Albert Serra
Francja, Hiszpania 2013 / 148’
napisy: polskie i angielskie

Ostatnie dni życia Casanovy. Na francuskiej prowincji słynny uwodziciel oddaje się małym przyjemnościom. Ars amandi interesuje go jednak mniej niż biesiadowanie, a w sztuce mówienia nie ma sobie równych – kwieciście złorzeczy kościołowi, zdradza tajniki kobiecej osobowości, przepowiada czasy ściętych głów. Znużony libertyn porzuca jednak château, by w podróży, wśród sielskich pejzaży Karpat, spotkać hrabiego Drakulę. Senna niczym XVIII-wieczny dworzanin Historia mojej śmierci znajduje się na przeciwległym biegunie wobec klasycznej biografistyki czy rokokowej fantazji Casanovy Felliniego. Albert Serra zrezygnował z tradycyjnej narracji, by za pomocą wizualnego detalu, w kontrastach – wykwintu z grubiańskim żartem, upudrowanego brudu z wiejską niewinnością, witalności z rozpłatanym zwierzęciem – oddać schyłkowy nastrój końca epoki. W jego ujęciu spotkanie dwóch legendarnych grzeszników, których łączy jedynie przymus pożądania, staje się symbolem starcia wyrachowanego intelektu z brutalną, ciemną siłą.

Mariusz Mikliński

nagrody

Locarno IFF 2013 - Golden Leopard; FICUNAM - Silver Puma for Best Director; Gaudí Awards 2014 - Best Costume Design

Albert Serra

Urodzony w Banyoles w 1975 roku kataloński reżyser i producent. Studiował filologię hiszpańską i komparatystykę na Uniwersytecie Barcelońskim. Jego drugi film Honor rycerza – luźna adaptacja historii o Don Kichocie – prezentowany był w sekcji Quinzaine des Réalisateurs w Cannes w 2006 roku. Śpiew ptaków w 2008 znalazł się w programie Un Certain Regard, sekcji MFF w Cannes, a także został uznany za najlepszy kataloński film roku.

Filmografia:

2003 Crespiá

2006 Honor rycerza / Honor de cavallería / Honor of the Knights

2008 Śpiew ptaków / El cant dels ocells / Birdsong

2010 Els noms de Crist / The Names of Christ

2013 Historia mojej śmierci / Història de la meva mort / The Story of My Death

Twórcy

reżyseria Albert Serra
scenariusz Albert Serra
zdjęcia Jimmy Gimferrer
montaż Albert Serra
muzyka Ferran Font, Enric Juncà, Joe Robinson, Marc Verdaguer obsada: Vicenç Altaió, Clara Visa, Noelia Rodenas, Montse Triola, Eliseu Huertas, Lluís Serrat
obsada Vicenç Altaió, Clara Visa, Noelia Rodenas
producent Thierry Lounas
produkcja Andergraun Films, Capricci Films
właściciel praw Capricci Films
nagrody Locarno IFF 2013 - Golden Leopard; FICUNAM - Silver Puma for Best Director; Gaudí Awards 2014 - Best Costume Design
język kataloński
barwa kolor