en

Głęboka czerwień

Deep Red
reż. Esther Urlus
Holandia 2012 / 7’
napisy: polskie i angielskie

Głęboka czerwień nie ma nic wspólnego z klasykiem Dario Argento, choć tak jak u mistrza giallo znajdziemy w niej wyjątkową intensywność barw mieniących się na ekranie. Kolorystyka nie jest tutaj atrakcyjnym ornamentem, to tworzywo i temat dzieła. Reżyserka celowo rezygnuje z innych wrażeń zmysłowych, by oddać pierwszeństwo i wyłączność wzrokowi.

Opracowanie: Patryk Tomiczek

Esther Urlus

Do swoich filmów i instalacji wykorzystuje kamerę Super 8, 16 mm i 35 mm. Interesuje ją samo tworzywo, z którego następnie powstaje obraz filmowy. Jest jednym z założycieli WORM.filmwerkplaats.

Wybrana filmografia:

2001 Abandoned Interiors (short)

2004 ISO (co-dir., short)

2008 Idyll (short)

2011 Audition (short)

2012 Głęboka czerwień / Deep Red (short)

Opracowanie: Patryk Tomiczek

Twórcy

reżyseria Esther Urlus
scenariusz Esther Urlus
zdjęcia Esther Urlus
montaż Esther Urlus
producent Esther Urlus
produkcja Netherlands Film Fund
właściciel praw Eye Film Institute Netherlands
język bez dialogów
barwa kolor