en

Exterior Extended

reż. Siegfried A. Fruhauf
Austria 2013 / 9’
napisy: polskie i angielskie

Znany z zainteresowania koncepcją filmu strukturalnego Siegfried A. Fruhauf, który praktykował u samego Petera Tscherkassky’ego, dąży swoim utworem do refleksji nad naturą i specyfiką widzenia oraz mediami utrwalającymi lub generującymi obraz (w swoich projektach artysta stosuje zarówno klasyczne metody obrazowania, jak i media cyfrowe). Pokaz Exterior Extended na tegorocznych Nowych Horyzontach to międzynarodowa premiera tego filmu.

Opracowanie: Patryk Tomiczek

Siegfried A. Fruhauf

Urodzony w 1976 roku w Austrii. Był uczniem Petera Tscherkassky’ego. Studiował sztuki wizualne na Uniwersytecie Artystycznym i Wzornictwa Przemysłowego w Linzu, gdzie po raz pierwszy zetknął się z awangardą filmową. Od 2009 roku jest wykładowcą tej uczelni. Jest także członkiem Sixpackfilm. Jego projekty można było oglądać m.in. na festiwalach w Cannes, Wenecji i Sundance.

Wybrana filmografia:

1999 Höhenrausch / Mountain Trip (short)

2002 Frontal / Frontale (short)

2008 Night Sweat (short)

2009 Palmes d’Or (short)

2013 Exterior Extended (short)

Opracowanie: Patryk Tomiczek

Twórcy

reżyseria Siegfried A. Fruhauf
scenariusz Siegfried A. Fruhauf
zdjęcia Siegfried A. Fruhauf
montaż Siegfried A. Fruhauf
dźwięk Jürgen Gruber
producent Siegfried A. Fruhauf
produkcja Land Oberösterriech, bm: ukk
właściciel praw Sixpackfilm
język bez dialogów
barwa cz.-b.