en

Suchy pion

Dry Standpipe
reż. Wojciech Bąkowski
Polska 2012 / 12’
napisy: angielskie

Film Suchy pion łączy w sobie różne dyscypliny: sztuki wizualne, literaturę i muzykę. Synteza ta jest cechą charakterystyczną twórczości Wojciecha Bąkowskiego, zdobywcy Paszportu „Polityki” i jednego z najbardziej rozpoznawalnych polskich artystów ostatnich lat. W utworze tym widok abstrakcyjnych kształtów uzupełnia komentarz złożony z wierszy samego Bąkowskiego, które zainspirowały autora do realizacji filmu.

Opracowanie: Patryk Tomiczek

Wojciech Bąkowski

Urodzony w 1979 roku. Ukończył Akademię Sztuk Pięknych w Poznaniu. Autor filmów animowanych i wideo, instalacji oraz słuchowisk radiowych. Jest także poetą i muzykiem. Lider zespołów Kot, Niwea i Czykita. Od maja 2007 współtworzy grupę artystyczną Penerstwo. W 2009 roku został laureatem prestiżowego konkursu Spojrzenia. Rok później otrzymał Paszport „Polityki”.

Wybrana filmografia:

2005 Strach (anim., short)

2005 Gwiazdy dymią (anim., short)

2006 Kundelku ujadaj, perełko rób piekło (anim., short)

2007 Film mówiony 1(anim., short)

2012 Suchy pion / Dry Standpipe (short)

Opracowanie: Patryk Tomiczek

Twórcy

reżyseria Wojciech Bąkowski
scenariusz Wojciech Bąkowski
zdjęcia Wojciech Bąkowski
montaż Wojciech Bąkowski
muzyka Wojciech Bąkowski
producent Wojciech Bąkowski
właściciel praw Galeria Stereo
język polski
barwa kolor i cz.-b.