en

Gonda

reż. Ursula Mayer
Wielka Brytania 2012 / 30’
napisy: polskie

Gonda to filmowa odpowiedź na sztukę Ideal Ayn Rand. Reżyserka spogląda krytycznie na rewolucyjny modernizm, którego wpływy są widoczne w obecnym społeczeństwie. Jej performatywny eksperyment przykuwa uwagę polifonią nachodzących na siebie oraz przeplatających się obrazów i dźwięków.

Opracowanie: Patryk Tomiczek

Ursula Mayer

Urodzona w Austrii. Aktualnie mieszka i pracuje w Londynie. W latach 1990–1996 studiowała na Akademii Sztuk Pięknych w Wiedniu. Swoje prace prezentowała na wystawach indywidualnych i zbiorowych. Jej projekty można było oglądać na festiwalach w Rotterdamie, Oberhausen, Locarno i Toronto.

Wybrana filmografia:

2002 Goldflames Out In the Sky (short)

2004 Acoustic Mirror (short)

2006 Villa Mairea (short)

2008 The Lunch in Fur (short)

2012 Gonda (short)

Opracowanie: Patryk Tomiczek

Twórcy

reżyseria Ursula Mayer
scenariusz Maria Fusco
zdjęcia Ursula Mayer
montaż Ursula Mayer
dźwięk Ursula Mayer
obsada Valentijn de Hingh
produkcja Flamin, Film London Artists’ Moving Image Network BMUVK, Austria and The Elephant Trust
właściciel praw Lux
język angielski
barwa kolor