en

231. dzień 1978 roku

1978 the 231st Day
reż. Sara Rajaei
Holandia 2012 / 7’
napisy: polskie

231. dzień 1978 roku jest czarne. Każdy piksel obrazu jest czarny i tylko jasny tekst pojawiający się na ekranie przełamuje wszechobecny mrok. Barwne są natomiast obrazy mentalne wizualizujące tragiczną historię opowiadaną przez nieobecnego narratora. Słuchamy i „widzimy” ludzi, sytuacje, emocje.

Opracowanie: Patryk Tomiczek

Sara Rajaei

Urodzona w 1976 roku w Iranie. Mieszka i pracuje w Hadze. W 1998 roku ukończyła Uniwersytet Sztuki w Teheranie. Rok później rozpoczęła naukę na Królewskiej Akademii Sztuki w Hadze, którą zakończyła w 2002 roku.

Wybrana filmografia:

2001 Veronica & Chantur (short)

2006 Roder (short)

2009 Forever for a While (short)

2010 Rok przystępny, który zaczął się w piątek / A Leap Lear That Started on a Friday (short)

2012 231. dzień 1978 roku / 1978 the 231st Day (short)

Opracowanie: Patryk Tomiczek

Twórcy

reżyseria Sara Rajaei
scenariusz Sara Rajaei
zdjęcia Sara Rajaei
montaż Sara Rajaei
muzyka Milan Gataric
producent Sara Rajaei
produkcja Sara Rajaei
właściciel praw Sara Rajaei
język angielski
barwa cz.-b.