en

Myśl różowo

Think Pink / Libres: L’avenir en rose
reż. Jacques Perconte
Francja 2012 / 5’
napisy: polskie i angielskie

Obraz oceanu i górującego nad nim zachmurzonego nieba pojawiający się w pierwszym ujęciu filmu sam w sobie jest niezwykle prosty. Ale zaczynamy wnikać w jego poszczególne elementy składowe, które poznajemy podczas wizualnej wędrówki w głąb tego przedstawienia, kiedy to odsłaniają się przed nami plamy (trudno uciec od skojarzeń z impresjonizmem), kształty, kolory. Reżysera fascynuje struktura obrazu, jego złożoność i zależności niewidocznych gołym okiem elementów.

Opracowanie: Patryk Tomiczek

Jacques Perconte

Urodzony w 1974 roku w Grenoble. Mieszka i pracuje w Paryżu. Jeden z pionierów internet art. Debiutował pracami internetowymi i wideo. Pierwsze jego utwory pochodzą z 1995 roku. Prowadzi stronę technart.net. Współpracuje z takimi artystami, jak Michel Herreria (malarz), Didier Arnaudet (poeta), Marc Em (muzyk), Hugo Verlinde (reżyser), Jean-Benoît Dunckel, Léos Carax, Jeff Mills.

Wybrana filmografia:

1996 Azar (video, short)

1999 Promenade (short)

2004 I’m Slave For You (short)

2009 Le passage (short)

2012 Myśl różowo / Libres: L’avenir en rose / Think Pink (short)

Opracowanie: Patryk Tomiczek

Twórcy

reżyseria Jacques Perconte
scenariusz Jacques Perconte
zdjęcia Jacques Perconte
montaż Jacques Perconte
muzyka Jacques Perconte
producent Jacques Perconte
właściciel praw Jacques Perconte
język bez dialogów
barwa kolor