en

Tokyo Giants

reż. Nicolas Provost
Belgia 2012 / 22’
napisy: polskie i angielskie

Nicolas Provost wprawdzie odwołuje się swoim filmowym eksperymentem do schematu thrillera i związanej z nim estetyki, ale próżno szukać w jego kinie tradycyjnego przeszczepienia gatunkowych reguł. Twórcę znanych z Nowych Horyzontów Poruszających historii nie interesuje dramaturgiczna opowieść, lecz mechanizmy, które ją napędzają. W Tokyo Giants obnaża konwencje i stereotypowość dominującego modelu kina gatunków.

Opracowanie: Patryk Tomiczek

Nicolas Provost

Urodzony w 1969 roku w Belgii. Jego twórczość w dużym stopniu dotyka zagadnień związanych z gramatyką kina. W jego dorobku znajdują się filmy krótko- oraz średniometrażowe. W 2011 roku zrealizował swoją pierwszą produkcję pełnometrażową The Invader. Prace Provosta były pokazywane na prestiżowych międzynarodowych festiwalach na całym świecie, m.in. w Sundance, Rotterdamie, Wenecji, Berlinie. Aktualnie mieszka i pracuje w Brukseli.

Wybrana filmografia:

2000 Need Any Help? (short)

2007 Plot Point (short)

2011 The Invader

2011 Poruszające historie / Moving Stories (short)

2012 Tokyo Giants (short)

Opracowanie: Patryk Tomiczek

Twórcy

reżyseria Nicolas Provost
scenariusz Nicolas Provost
zdjęcia Nicolas Provost
montaż Nicolas Provost
dźwięk Nicolas Provost
obsada The Citizens & Visitors of Tokyo, Johan Rooms, Miet Warlop
producent Nicolas Provost
produkcja The Flander Audiovisual Fund
właściciel praw Argos Centre for Art and Media
język japoński
barwa kolor