en

Hollywood Movie

reż. Volker Schreiner
Niemcy 2012 / 7’
napisy: polskie

Jak sprawić, by jakikolwiek film hollywoodzki stał się interesujący? Wystarczy pociąć go na kawałki, skleić je ponownie, zapalić światło i zagrać tandetną muzykę – tej prostej metodzie, jak można to zauważyć w Hollywood Movie, jest wierny Volker Schreiner. Niemiecka krótkometrażówka została oparta na tekście film scenario amerykańsko-koreańskiego artysty Nam June Paika, którego twórczość sytuuje się na przeciwnym biegunie niż osiągnięcia Fabryki Snów.

Opracowanie: Patryk Tomiczek

Volker Schreiner

Urodzony w 1957 roku. W latach 1977–1983 był studentem Akademii Sztuk Pięknych w Brunszwiku. Od 1988 roku zajmuje się rzeźbą i instalacjami wideo. Jego projekty były pokazywane na całym świecie, m.in. w Berlinie, Tokio, Sydney, Nowym Jorku i Madrycie.

Wybrana filmografia:

1988 White screen (video, short)

1991 Open up (video, short)

1998 Folder (video, short)

2003 Shading (video, short)

2012 Hollywood Movie (video, short)

Opracowanie: Patryk Tomiczek

Twórcy

reżyseria Volker Schreiner
scenariusz Volker Schreiner, based on Nam June Paik's text
zdjęcia archival footage
producent Volker Schreiner
produkcja Volker Schreiner
właściciel praw Volker Schreiner
język angielski
barwa kolor i cz.-b.