en

W trakcie

Along the Way / Chemin faisant
reż. Georges Schwizgebel
Szwajcaria 2012 / 4’
napisy: polskie i angielskie

Mogę myśleć tylko wtedy, gdy idę. Mój umysł pracuje wyłącznie z mymi nogami – zachwalał spacery XVIII-wieczny piewca natury, Jean-Jaques Rousseau. U Georges’a Schwizgebela wędruje pokonująca czas i przestrzeń kamera, która podczas swojej podróży przedziera się przez różne estetyki i stylistyki, ukazując historię sztuki w różnych wcieleniach, od mimetyzmu do abstrakcji.

Opracowanie: Patryk Tomiczek

Georges Schwizgebel

Urodzony w 1944 roku. W 1970 roku wspólnie z przyjaciółmi założył Studio GDS. Wprawdzie jego głównym zajęciem etatowym było wykonywanie ilustracji oraz grafiki, ale z czasem coraz więcej uwagi poświęcał realizowanym przez siebie filmom. Mieszka i pracuje w Genewie.

Wybrana filmografia:

1974 Le vol d’lcare (anim., short) 

1985 78 tours (anim., short) 

1996 Zig Zag (anim., short) 

2011 Romans / Romance (anim., short)

2012 W trakcie / Chemin faisant / Along the Way (anim., short)

Opracowanie: Patryk Tomiczek

Twórcy

reżyseria Georges Schwizgebel
scenariusz Georges Schwizgebel
zdjęcia Georges Schwizgebel
montaż Georges Schwizgebel
muzyka Jacques Robellaz
animacja Georges Schwizgebel
opracowanie plastycznie Georges Schwizgebel
producent Max Karli, Pauline Gygax, Jean Perret
produkcja Studio GDS, RITA productions
właściciel praw Georges Schwizgebel
język bez dialogów
barwa kolor