en

Odkrycie

Lay Bare
reż. Paul Bush
Wielka Brytania 2012 / 6’
napisy: polskie

Cytowany w filmie Oscar Wilde w Portrecie Doriana Graya pisał, że: Piękno to cud nad cudami. Tylko ludzie płytcy nie oceniają po wyglądzie. Paul Busch – legenda światowej animacji – swoim utworem dopowiada, że bez względu na płeć, wiek, kolor, wszelkie niedostatki – które w filmie są przedstawione z mikroskopijną wręcz dokładnością – człowiek jest pięknem. Reżyser w zawrotnym teledyskowym tempie mnoży przykłady, które dowodzą, że ciało ludzkie zawsze jest atrakcyjne.

Opracowanie: Patryk Tomiczek

Paul Bush

Studiował sztuki piękne w Goldsmith College w Londynie. Nie ma formalnego wykształcenia filmowego, jednak zawodowo zajmuje się produkcją, reżyserią, montażem, a także jest operatorem i animatorem. Ponadto jest pedagogiem. Jego His Comedy z 1994 roku zostało uznane za najlepszą animację na festiwalu filmowym w Melbourne. Znakiem rozpoznawczym twórczości Busha są inspiracje sztuką oraz jej związkami z nauką. W 2012 roku otrzymał Specjalnego Złotego Dinozaura na festiwalu Etiuda & Anima.

Wybrana filmografia:

1983 The Cow’s Drama (short)

1994 His Comedy (anim., short)

1998 Albatros / Albatross (anim., short)

2002 Secret Love (anim., short)

2012 Odkrycie / Lay Bare (anim., short)

Opracowanie: Patryk Tomiczek

Twórcy

reżyseria Paul Bush
scenariusz Paul Bush
zdjęcia Paul Bush
montaż Paul Bush
muzyka Andy Cowton
animacja Paul Bush
producent Paul Bush
produkcja Ancient Marinet Productions
właściciel praw Lux
język angielski
barwa kolor