en

Pasożyt

Parasite / Parasit
reż. Nikki Schuster
Austria, Niemcy 2013 / 8’
napisy: polskie i angielskie

Pasożyt powstał z odpadów. Nikki Schuster tchnęła nowe życie w znalezione w Argentynie skrzydła owadów, kości, włosy, fragmenty roślin i stworzyła z nich bohaterów swojej animowanej krótkometrażówki. Jej film stał się przez to przykładem artystycznego recyklingu, dzięki czemu wartości tego utworu możemy upatrywać także w kontekście pozafilmowym.

Opracowanie: Patryk Tomiczek

Nikki Schuster

Urodziła się w 1974 roku w Austrii. Poza realizacją filmów animowanych zajmuje się także reżyserią dźwięku. Efekty jej pracy można oglądać na festiwalach i w galeriach na całym świecie. Oprócz produkcji filmowej zajmuje się tworzeniem dla telewizji i teatru, a także prowadzi warsztaty filmu animowanego. Mieszka w Berlinie.

Wybrana filmografia:

1997 Dreiundvierzig (video, short)

2000 Zitat (video, short)

2007 Robotant (anim., short)

2010 Microphobia (anim., short)

2013 Pasożyt / Parasit / Parasite (anim., short)

Opracowanie: Patryk Tomiczek

Twórcy

reżyseria Nikki Schuster
scenariusz Nikki Schuster
zdjęcia Nikki Schuster
montaż Sebastian Müller
muzyka Billy Roisz
animacja Nikki Schuster
producent Nikki Schuster
produkcja Fiesfilm
właściciel praw Sixpackfilm
język bez dialogów
barwa kolor