en

Kij taty

Dad’s Stick
reż. John Smith
Wielka Brytania 2012 / 5’
napisy: polskie

Znany nowohoryzontowej widowni reżyser John Smith (w 2008 roku pokazaliśmy jego Wstydliwe sceny) stworzył kolejną oszczędną w środki, minimalistyczną animację, której warstwa wizualna sprowadza się do przedstawienia wybranych elementów tej podszytej niepokojem opowieści. W Kiju taty podziw, uwielbienie i, jak można podejrzewać, także miłość syna do ojca mieszają się z nieprzyjemnymi, wypieranymi przez opowiadającego wspomnieniami związanymi z rodzicem.

Opracowanie: Patryk Tomiczek

nagrody

Oberhausen ISFF 2013 – Arte Prize; Ann Arbor FF 2013 – Jury Award

John Smith

Urodzony w 1952 roku w Londynie, w którym do dziś mieszka i pracuje. Studiował film w Royal College of Art. Od 1972 roku zrealizował ponad 50 filmów, instalacji oraz projektów wideo, które były pokazywane na całym świecie i zdobyły liczne nagrody na wielu prestiżowych imprezach.

Wybrana filmografia:

1975 Associations (short)

1976 The Girl Chewing Gum (short)

1986 Om (short)

1992 Gargantuan (short)

2007 Wstydliwe sceny / Dirty Pictures (doc., short)

2012 Kij taty / Dad’s Stick (anim., short)

Opracowanie: Patryk Tomiczek

Twórcy

reżyseria John Smith
scenariusz John Smith
zdjęcia Patrick Duval
montaż John Smith
dźwięk John Smith
animacja John Smith
producent John Smith
produkcja John Smith
właściciel praw John Smith
nagrody Oberhausen ISFF 2013 – Arte Prize; Ann Arbor FF 2013 – Jury Award
język angielski
barwa kolor