en

Jak ojciec i syn

Like Father, Like Son / Soshite chichi ni naru
reż. Kore-eda Hirokazu
Japonia 2013 / 120’
napisy: polskie i angielskie

Jak ojciec i syn temat rodem z pierwszych stron gazet przekuwa w subtelną refleksję nad ojcostwem. Rodzina Nonomiya odkrywa, że od sześciu lat wychowuje nie swoje dziecko – ich syn został podmieniony z innym chłopcem w szpitalu. Szybko odnajdują drugą poszkodowaną rodzinę i równie szybko sprawę rozwiązują w sądzie. Decyzje zapadają, ale dylematy i emocjonalne rozdarcie pozostają. Każdy rodzic czuje się przywiązany do dziecka, które przez lata wychowywał, jednocześnie mając potrzebę zajmowania się prawowitym potomkiem. Metodą stopniowego oswajania synów z nowym otoczeniem rodziny rozpoczynają proces zamiany dzieci, ale im większy porządek zaprowadzają w swoim życiu, tym większy chaos odczuwają w swoich sercach i głowach.

Opracowanie: Urszula Lipińska

nagrody

Cannes IFF 2013 – Jury Prize, Prize of the Ecumenical Jury – Special Mention

Kore-eda Hirokazu

Urodził się w 1962 roku w Tokio, gdzie w 1987 roku ukończył Waseda University. Po studiach dołączył do TV Man Union, gdzie wyprodukował kilka nagradzanych na międzynarodowych festiwalach dokumentów. Zadebiutował w 1995 roku filmem Maboroshi no hikari opartym na powieści Miyamoto Teru, który miał swoją premierę w konkursie głównym festiwalu w Wenecji. Jak ojciec i syn to czwarte dzieło tego twórcy prezentowane na festiwalu w Cannes. Kore-eda jest także producentem wspierającym obiecujących japońskich filmowców młodego pokolenia.

Wybrana filmografia:

2001 Distance

2004 Nikt nie wie / Dare mo shiranai / Nobody Knows

2006 Hana yorima Naho / Hana

2008 Ciągle na chodzie / Aruitemo Aruitemo / Still Walking

2009 Dmuchana lala / Kuuku Ningyo / Air Doll

2011 Życzenie / Kiseki / I Wish

2013 Jak ojciec i syn / Soshite chichi ni naru / Like Father, Like Son

Opracowanie: Urszula Lipińska

Twórcy

reżyseria Kore-eda Hirokazu
scenariusz Kore-eda Hirokazu
zdjęcia Takimoto Mikiya
montaż Kore-eda Hirokazu
dźwięk Tsurumaki Yutaka
obsada Masaharu Fukuyama, Machiko Ono, Yôko Maki, Lily Franky, Jun Fubuki
producent Tatsuro Hatanaka, Chihiro Kamegama, Tom Yoda
produkcja Film, Inc., Fuji Television Network, Inc., Amuse, Inc., Gaga Corporation
polski dystrybutor Gutek Film
język japoński
barwa kolor