en

Senada

An Episode in the Life of an Iron Picker / Epizoda u životu berača željeza
reż. Danis Tanović
Bośnia i Hercegowina, Francja, Słowenia 2013 / 74’
napisy: polskie i angielskie

Nazif handluje złomem. Gra samego siebie. Senada jest jego chorą żoną. Także gra przed kamerą samą siebie. Dzięki temu Danis Tanović kreśli tylko cienką czerwoną linię między nieprzyjazną rzeczywistością, w jakiej żyje romska rodzina, a fabularnym światem przedstawionym, w którym rozgrywa się jej walka o życie. Reżyser wchodzi z kamerą w przestrzeń naznaczoną ubóstwem i inscenizuje jeden z najbardziej dramatycznych epizodów, jaki znalazł się na kartach biografii państwa Mujić. Biografii pisanej krwią i umęczeniem, unurzanej w beznadziei i okraszonej miłością, która nie przenosi gór, ale za to wszystko wybacza – kłamstwa, oszustwa i wchodzenie do publicznej instytucji tylnymi drzwiami, jeśli tylko na chwilę zostaną otwarte dla ludzi żyjących na marginesie społeczeństwa.

nagrody

Berlin IFF 2013 – Silver Berlin Bear for Best Actor, Silver Bear – Jury Grand Prix, Prize of the Ecumenical Jury – Special Mention

Danis Tanović

Urodził się w 1969 roku w byłej Jugosławii. Po spędzeniu kilku lat na studiowaniu muzyki i inżynierii zainteresowało go kino, więc zaczął naukę na Film Academy w Sarajewie. Przez dwa lata, od 1992 roku, kiedy w jego kraju wybuchła wojna, nakręcił setki godzin materiałów dokumentujących sytuację na froncie. Uznanie w międzynarodowym środowisku filmowym zyskał jednak dopiero po premierze filmu Ziemia niczyja w 2001 roku, w którym sportretował horror konfliktu między Bośnią a Hercegowiną. Jego ostatni film Senada został nagrodzony dwoma Srebrnymi Niedźwiedziami na tegorocznym Berlinale.

Wybrana filmografia:

2001 Ziemia niczyja / No Man’s Land

2005 Piekło / L’enfer / Hell

2009 Selekcja / Triage / Shell Shock

2010 Cyrk Columbia / Cirkus Columbia / Circus Columbia

2013 Senada / Epizoda u životu berača željeza / An Episode in the Life of an Iron Picker

Twórcy

reżyseria Danis Tanović
scenariusz Danis Tanović
zdjęcia Erol Zubčević
montaż Timur Makarevic
dźwięk Samir Foco
obsada Nazif Mujić, Senada Alimanović, Semsa Mujić, Sandra Mujić
producent Amra Bakšić Čamo, Cédomir Kolar, Danijel Hocevar
produkcja SCCA / pro.ba, Asap Films, Vertigo/Emotionfilm
polski dystrybutor Spectator
język Bosnian
barwa kolor