en

Dziennik z podróży

A Diary of a Journey
reż. Piotr Stasik
Polska 2013 / 52’
napisy: angielskie

Tadeusz Rolke to ikona polskiej fotografii. Artysta ma dziś ponad 80 lat. Zgłasza się do niego 15-letni Michał. Rolke pomaga chłopcu kupić aparat, wymyśla mu pierwsze fotograficzne zadania. W końcu wyruszają w podróż po Polsce małych miasteczek. Dzielenie się tajnikami warsztatu z adeptem pozwala Rolkemu sprawdzić, jak działa optyka młodego pokolenia, zobaczyć, czy dzielące mentora i ucznia prawie 70 lat cokolwiek znaczy w przestrzeni polskiej prowincji. Każde ujęcie tego filmu jest jak wirtuozersko skadrowana fotografia, a cały film – niczym wysmakowana kolekcja technicznie doskonałych zdjęć, bawiących się efektem głębi, barwą, ziarnistością i kadrem. Dokument ten, celebrując cienką granicę między mityczną przeszłością a teraźniejszością, to historia spotkania dwóch pozornie odległych światów połączonych przez sztukę.

Opracowanie: Piotr Szcześniak

nagrody

Krakow FF 2013 – Special Mention

Piotr Stasik

Urodził się w 1976 roku. Absolwent Mistrzowskiej Szkoły Reżyserii Andrzeja Wajdy, ukończył również studia na Wydziale Stosowanych Nauk Społecznych Uniwersytetu Warszawskiego. Uznany reżyser filmów dokumentalnych, scenarzysta i autor zdjęć. Jego filmy były nagradzane na licznych festiwalach. Powołał do życia Towarzystwo Inicjatyw Twórczych „ę” wspierające rozwój działalności kulturalnej w małych miastach. Współzałożyciel Paladino Film Group. Jego krótkie metraże znane są widzom Nowych Horyzontów.

Wybrana filmografia:

2005 Po kolei / One by One (doc., short)

2006 7 x Moskwa / 7 x Moscow (segment in: Rosja – Polska. Nowe spojrzenie, doc.)

2008 Ponad chodnikami / Above the Pavements (doc., short)

2008 Andrzej Wajda: róbmy zdjęcie! / Andrzej Wajda: Let’s Shoot! (doc.)

2010 Koniec lata / The Last Day of Summer (doc., short)

2012 Nie dla każdego (co-dir., doc., short)

2013 Dziennik z podróży / A Diary of a Journey (doc.)

Opracowanie: Piotr Szcześniak

Twórcy

reżyseria Piotr Stasik
scenariusz Piotr Stasik
zdjęcia Tomasz Wolski, Piotr Stasik
montaż Tomasz Wolski
muzyka Motion Trio
obsada Tadeusz Rolke, Michał Gonicki
producent Anna Gawlita
produkcja Narodowy Istytut Audiowizualny, Kijora Anna Gawlita, Telewizja Polska SA, Telekomunikacja Polska SA
właściciel praw Kijora Anna Gawlita
nagrody Krakow FF 2013 – Special Mention
język polski
barwa kolor