en

Spacer w parku

A Walk In the Park
reż. Amos Poe
USA 2012 / 106’
napisy: polskie

To film science fiction, psychodeliczny powrót do łona – mówi jego bohater, fotograf i operator Brian Fass. I faktycznie, utkany z nietypowych elementów dokument opowiada o jego pragnieniach, doznaniach i największych demonach. Kultowy twórca niezależny, Amos Poe, w swoim, jak sam twierdzi, najbardziej osobistym projekcie bierze pod lupę jednostkę, w której dostrzega cząstkę siebie. Powstał w ten sposób utwór niezwykle intymny, bez cienia fałszu zgłębiający takie zagadnienia, jak depresja, ambicja czy uzależnienie. Wyłaniająca się z nich prawda o życiu i twórczości artysty owładniętego własną sztuką wydaje się ostateczna.

Opracowanie: Piotr Pluciński

Amos Poe

Urodził się w Izraelu w 1949 roku, żyje i pracuje w Nowym Jorku. Zaczynał jako fotograf w piśmie „Time” reportażem o inwazji Rosji na Czechosłowację, ale aparat szybko zamienił na kamerę. Kojarzony jest z subkulturą punkową i nurtem No Wave Cinema, będącym artystyczną próbą połączenia pozornie sprzecznych fascynacji ówczesnego pokolenia wyrzutków: muzyki punk, francuskiej Nowej Fali oraz kina B-klasowego. Pierwsze filmy kręcił zupełnie bez budżetu, z użyciem kamery Super 8. Od początku lat 70. nieprzerwanie reżyseruje niezależne dokumenty i awangardowe fabuły.

Wybrana filmografia:

1975 Night Lunch (co-dir., doc.)

1976 The Blank Generation (co-dir., doc.)

1978 The Foreigner

1984 Alfabetyczne miasto / Alphabet City

1995 Śmiertelny weekend / Dead Weekend (TV)

2003 Just an American Boy (doc.)

2012 Spacer w parku / A Walk in the Park (doc.)

Opracowanie: Piotr Pluciński

Twórcy

reżyseria Amos Poe
scenariusz Amos Poe
zdjęcia Brian Fass, Christophe Kérébel, Patrik Andersson
montaż Jett Strauss
muzyka Hayley Moss
dźwięk Derek Pacuk
obsada Brian Fass, Adam Davids, Mark Eberle, Fred Sullivan, Charles Breiterman, Michael Laurence, Dorothy Frey
producent Nicole Nelch
produkcja New Oz Productions
właściciel praw Amos Poe
język angielski
barwa kolor