en

Vic+Flo zobaczyły niedźwiedzia

Vic+Flo Saw a Bear / Vic+Flo ont vu un ours
reż. Denis Côté
Kanada 2013 / 95’
napisy: polskie i angielskie

Najbardziej oryginalny film tegorocznego festiwalu w Berlinie. W historii byłej więźniarki, która wraz z partnerką zaszywa się w domku na odludziu, Denis Côté znalazł materiał na typową dla siebie opowieść o jednostkach izolujących się od społeczeństwa. Dla kanadyjskiego reżysera bardziej niż fabuła liczy się jednak hipnotyczna atmosfera filmu. Precyzyjnie skomponowane kadry bywają rozsadzane przez gwałtowne emocje, a ekscentrycznemu humorowi towarzyszy egzystencjalny niepokój. Tytułowe bohaterki na przemian kochają się i cierpią przy akompaniamencie przebojowego elektropopu, a w wolnych chwilach rozważają skomplikowane dylematy filozoficzne. Któż byłby bowiem w stanie jednoznacznie odpowiedzieć na obsesyjnie powracające w filmie pytanie: gdybyś miała wybór, wolałabyś być wodą czy wiatrem?

nagrody

Berlin IFF 2013 – Alfred Bauer Award

Denis Côté

Urodził się w 1973 roku w Nowym Brunszwiku w Kanadzie. Studiował reżyserię w Collège Ahuntsic w Montrealu. Swoją karierę rozpoczął od realizacji filmów krótkometrażowych, które kolejno obiegały międzynarodowe festiwale. Jego pierwszy pełny metraż pt. Les états nordiques został nagrodzony na festiwalu w Locarno w 2005 roku. Za nastrojowy, wystylizowany, niemal gotycki film Ona chce chaosu, egzystencjalną opowieść o życiu w matni, niepewnej tożsamości i niebezpieczeństwach duchowej pustki, otrzymał na tym samym festiwalu nagrodę dla najlepszego reżysera. Wraki z 2009 roku, eksperyment łączący dokumentalną obserwację z fabularną improwizacją, pokazano na festiwalu w Cannes. Zarówno Wraki, jak i Ona chce chaosu oglądaliśmy w programie przeglądu kina kanadyjskiego podczas dziewiątej edycji Nowych Horyzontów. W 2011 roku Denis Côté był członkiem jury Międzynarodowego Konkursu Nowe Horyzonty. Wówczas też widzowie NH mogli obejrzeć jego utwór pt. Curling, który opowiada historię samotnego ojca wychowującego dwunastoletnią córkę w izolacji od otoczenia. Rok temu w sekcji Dokumenty/eseje pokazywaliśmy Bestiarium, nakręcone w ogrodzie zoologicznym Parc Safari.

Wybrana filmografia:

2005 Les états nordiques / Drifting States

2008 Ona chce chaosu / Elle veut le chaos / All That She Wants

2009 Wraki / Carcasses (doc.)

2010 Curling

2012 Bestiarium / Bestiaire (doc.)

2013 Vic+Flo zobaczyły niedźwiedzia / Vic+Flo ont vu un ours / Vic+Flo Saw a Bear

 

Twórcy

reżyseria Denis Côté
scenariusz Denis Côté
zdjęcia Ian Lagarde
montaż Nicolas Roy
dźwięk Stéphane Bergeron, Frederic Cloutier
obsada Pierrette Robitaille, Romane Bohringer, Marc-André Grondin, Marie Brassard, Georges Molnar, Olivier Aubin
producent Sylvain Corbeil, Stéphanie Morissette
produkcja La Maison de Prod, Metafilms, Super Écran
właściciel praw Films Boutique
język francuski
barwa kolor