en

Otchłań

Araf. Somewhere in Between / Araf
reż. Yeşim Ustaoğlu
Turcja, Francja, Niemcy 2012 / 124’
napisy: polskie i angielskie

Tytułowy araf to islamski odpowiednik judaistycznego szeolu, miejsca pobytu zmarłych pozbawionych wszelkiej radości. W filmie Yeşimy Ustaoğlu taką przestrzenią jest prowincja współczesnej Turcji, rozdarta pomiędzy tradycją i nowoczesnością. Pracy tutaj szuka się już z wykorzystaniem internetu, ale o kolejach życia uczuciowego wciąż decyduje konserwatywna rodzina. Główni bohaterowie, Zehra i Olgun, spróbują jednak stanowić sami o sobie. Ale czy w ich świecie jest to w ogóle możliwe? Ustaoğlu z typową dla współczesnego kina tureckiego oszczędnością środków wyrazu na to pytanie udziela radykalnej odpowiedzi. Pesymizm jej obrazu podkreśla przejmujący i odważny – jak na islamski krąg kulturowy – naturalizm, nadający temu cichemu dramatowi wielkich emocji.

nagrody

Tokyo IFF 2012 – Best Actress

Yeşim Ustaoğlu

Urodziła się w 1960 roku w tureckim Karsie. Jej pełnometrażowy debiut Ślad był policyjnym kryminałem z pogłębioną charakterystyką postaci. Dopiero jednak drugi film reżyserki, Podróż do słońca, zapewnił jej opinię największej tureckiej autorki filmowej, poruszającej kontrowersyjne tematy, takie jak nacjonalizm i kwestia mniejszości. Kolejne jej dzieło, Czekając na chmury, mierzyło się ze wstydliwą stroną historii Turcji – wysiedleniami Greków znad Morza Egejskiego. W wielokrotnie nagradzanej Puszce Pandory reżyserka analizowała sytuację rodziny we współczesnej Turcji, pokazując konsekwencje migracji i dobrobytu.

Wybrana filmografia:

1994 Ślad / Iz / The Track

1999 Podróż do słońca / Güneşe Yolculuk / Journey to the Sun

2003 Czekając na chmury / Bulutları beklerken / Waiting for the Clouds

2004 Sırtlarındaki hayat / Life on Their Shoulder (short)

2008 Puszka Pandory / Pandora’nın kutusu / Pandora’s Box

2012 Otchłań / Araf / Araf. Somewhere in Between

Twórcy

reżyseria Yeşim Ustaoğlu
scenariusz Yeşim Ustaoğlu
zdjęcia Michael Hammon
montaż Naim Kanat, Mathilde Muyard, Svetolik Zajc
muzyka Bruno Tarriére
obsada Neslihan Atagül, Barış Hacıhan, Özcan Deniz, Nihal Yalçın
producent Yeşim Ustaoğlu, Serkan Çakarer, Catherine Dussart, Michael Weber
produkcja The Match Factory, Catherine Dussart Productions
właściciel praw Match Factory
język turecki
barwa kolor