en

Gdy ostatni raz widziałem Macao

The Last Time I Saw Macao / A Última Vez Que Vi Macau
reż. João Pedro Rodrigues, João Rui Guerra da Mata
Francja, Portugalia, Macao 2012 / 86’
napisy: polskie i angielskie

Portugalczyk wraca do chińskiego już Macao w poszukiwaniu transseksualnej przyjaciółki, chcąc wypełnić materią powidoki wspomnień. Przepuszczony przez manieryczny filtr kina noir, emocjonalny pejzaż widzianej oczyma starego znajomego metropolii to równocześnie najlepszy substytut przewodnika Lonely Planet. Macao, miasto sprzeczności, w którym całą historię można unieważnić jednym zwolnieniem migawki aparatu, pokazuje tu wszystkie swoje oblicza. Przypominająca filmowe eseje Chrisa Markera, przedziwna hybryda, łącząca podróżniczy dokument i pulpową fikcję, z pełną świadomością odwołuje się również do historii kina – romantycznego wizerunku, jaki „Las Vegas Orientu” zaskarbiło sobie dzięki nieśmiertelnym kreacjom Jane Russell i Roberta Mitchuma.

Opracowanie: Piotr Szcześniak

nagrody

Locarno IFF 2012 – Special Mention

João Pedro Rodrigues

Urodził się w Lizbonie w 1966 roku. Studiował biologię na Uniwersytecie Lizbońskim. Chciał zostać ornitologiem, jednak zrezygnował z tego planu na rzecz filmu. Ukończył studia na Lisbon Film School. Drugi film krótkometrażowy tego reżysera, Parabéns!, prezentowany na 54. Biennale w Wenecji, gdzie otrzymał specjalne wyróżnienie jury, rozpoczął jego międzynarodową karierę. Filmy krótko- i pełnometrażowe tego twórcy często goszczą na międzynarodowych festiwalach, m.in. w Cannes, Wenecji czy Belfort.

Wybrana filmografia:

1997 Parabéns! / Happy Birthday! (short)

2000 O Fantasma / Phantom

2005 Odete / Two Drifters

2007 China, China (co-dir., short)

2009 Morrer Como Um Homem / To Die Like a Man

2011 Alvorada Vermelha / Red Dawn (co-dir., doc., short)

2012 Gdy ostatni raz widziałem Macao / A Última Vez Que Vi Macau / The Last Time I Saw Macao (co-dir.)

João Rui Guerra da Mata

Urodził się w Lourenço Marques w Mozambiku, wychował się w Macao, byłej portugalskiej kolonii. Pracę w branży filmowej rozpoczął w 1995 roku. W latach 2004–2011 wykładał scenografię na Lisbon Film School. Jako drugi reżyser współpracował z João Pedro Rodriguesem przy filmach dokumentalnych: Esta É a Minha Casa i Viagem à Expo. Współpraca ta przerodziła się później we współreżyserię dwóch krótkich metraży China, China oraz Alvorada Vermelha. Gdy ostatni raz widziałem Macao to ich pierwszy wspólny film pełnometrażowy.

Wybrana filmografia:

2007 China, China (co-dir., short)

2011 Alvorada Vermelha / Red Dawn (co-dir., doc., short)

2012 O Que Arde Cura / As the Flames Rose (short)

2012 Gdy ostatni raz widziałem Macao / A Última Vez Que Vi Macau / The Last Time I Saw Macao (co-dir.)

Opracowanie: Piotr Szcześniak

Twórcy

reżyseria João Pedro Rodrigues, João Rui Guerra da Mata
scenariusz João Pedro Rodrigues, João Rui Guerra da Mata
zdjęcia João Pedro Rodrigues, João Rui Guerra da Mata
montaż João Rui Guerra da Mata, Raphaël Lefèvre, João Pedro Rodrigues
dźwięk Nuno Carvalho, Carlos Conceição
obsada João Pedro Rodrigues, Cindy Scrash, João Rui Guerra da Mata, Lydie Barbara
producent Daniel Chabannes, João Figueiras, Corentin Senechal
produkcja Blackmaria, Epicentre Films
właściciel praw Films Boutique
język portugalski, kantoński, angielski
barwa kolor