en

Francuski minister

The French Minister / Quai D’Orsay
reż. Bertrand Tavernier
Francja 2013 / 113’
napisy: polskie i angielskie

Kiedy Arthur Vlaminck dostaje posadę we francuskim Ministerstwie Spraw Zagranicznych, może mieć poczucie spełnionej misji. Młody mężczyzna ma pisać przemówienia dla ministra. Szybko okazuje się, że jego praca nie ma nic wspólnego z majestatycznym wizerunkiem placówki. Poza szefem gabinetu Maupasem, prawdziwą oazą spokoju, Arthur na nikogo nie może liczyć. Ministerialne korytarze kryją niezliczoną ilość absurdów, personalnych gierek i gładkich słów, które nie niosą za sobą treści. Uznany autor kina historycznego Tavernier tworzy rzutką, gęsto tkaną filmową satyrę, która pędzi przed siebie rozsadzana energią kolejnych komicznych wydarzeń. Ekran rozświetla świetny Thierry Lhermitte w roli ministra Taillarda de Wormsa – skarbnicy cytatów z Heraklita, bardziej charyzmatycznego performera niż sprawnego polityka, mistrza pierwszego wrażenia znającego się na wszystkim i niczym. Elokwentny, bardzo francuski i realistyczny portret świata politycznych elit.

Anna Tatarska

nagrody

César Awards 2014 - Best Supporting Actor (Niels Arestrup); Lumiere Awards 2014 - Most Promising Young Actor (Raphaël Personnaz); San Sebastián IFF 2013 - Best Screenplay

Bertrand Tavernier

Urodzony w 1941 roku w Lyonie. Był asystentem Jeana-Pierre’a Melville’a. Debiutował w 1974 roku świetnie przyjętym Zegarmistrzem od Świętego Pawła. W swoich filmach poruszał początkowo kwestie skomplikowanych relacji rodzinnych (Tydzień wakacji,1980, Niedziela na wsi, 1984), ale komercyjny sukces i dwie oscarowe nominacje przyniósł mu hołd dla jazzu – Około północy z muzyką Herbiego Hancocka. Autor uznanych filmów historycznych (Życie i nic więcej, 1989, Kapitan Conan, 1996). Zdobywca czterech Cezarów.

Wybrana filmografia:

1974 Zegarmistrz od Świętego Pawła / L’Horloger de Saint-Paul / The Clockmaker of St. Paul

1984 Niedziela na wsi / Un Dimanche à la Campagne / A Sunday in the Country

1996 Kapitan Conan / Captaine Conan / Captain Conan

1999 Zacznijmy już dzisiaj / Ça commence aujourd’hui / It All Starts Today

2010 Księżniczka Montpensier / La Princesse de Montpensier / The Princess of Montpensier

Twórcy

reżyseria Bertrand Tavernier
scenariusz Bertrand Tavernier, Christophe Blain, Abel Lanzac
zdjęcia Jerome Almeras
montaż Guy Lecorne
muzyka Philippe Sarde
obsada Thierry Lhermitte, Raphael Personnaz, Niels Arestrup, Josephine de La Baume, Thomas Chabrol, Anais Demoustier, Julie Gayet, Jane Birkin
producent Frederic Bourboulon, Jerome Seydoux, Isabelle Kostic Crosley
produkcja Pathé, Little Bear
właściciel praw Pathé
nagrody César Awards 2014 - Best Supporting Actor (Niels Arestrup); Lumiere Awards 2014 - Most Promising Young Actor (Raphaël Personnaz); San Sebastián IFF 2013 - Best Screenplay
język francuski
barwa kolor