en

Century of Birthing

Siglo ng Pagluluwal
reż. Lav Diaz
Filipiny 2011 / 356’
napisy: polskie i angielskie

Trzy historie, kilka filmowych form. Paradokumentalny obraz grupy dziewcząt skupionych wokół religijnego guru, ojca Turbico. Historia reżysera, który nie może (nie chce?) dokończyć nowej produkcji. I wreszcie – realizowany przez niego film w filmie, fabuła o zakonnicy odchodzącej z zakonu. Religijna egzaltacja Turbico, zapatrzenie w sztukę reżysera i duchowe rozterki kobiety zdają się mieć ze sobą wiele wspólnego. Wydłużone prezentacje ich codziennych zajęć, rytuałów, filozoficznych dyskusji składają się na drobiazgową obserwację gorączkowych poszukiwań czegoś większego niż życie. Diaz pokazuje bohaterów z dystansem, nie oceniając – w całej ich wzniosłości, śmieszności, zadufaniu, beznadziejności, okrucieństwie, rozpaczy i nadziei.

Opracowanie: Jagoda Murczyńska

nagrody

Cinemanila IFF 2011 – Grand Jury Prize

Lav Diaz

Właściwie: Lavrente Indico Diaz. Urodził się w 1958 roku na Filipinach, studiował w Mowelfund Film Institute. Reżyser, scenarzysta, producent, dyrektor artystyczny i autor zdjęć, zajmuje się także tworzeniem muzyki, poezji i aktorstwem. Jego specjalnością są monumentalne, kilkugodzinne filmy: uważa, że długie ujęcia nie tylko dodają scenom głębi, ale też są odbiciem cech jego kultury, w której czas nie jest najważniejszy. Porównywany z twórcami pokroju Béli Tarra, Theo Angelopoulosa czy Jonasa Mekasa, bywa nazywany duchowym ojcem nowego kina filipińskiego i następcą Lina Brocki, jednego z najważniejszych twórców tej kinematografii.

Wybrana filmografia:

2001 Batang West Side

2002 Hesus, rebolusyunaryo / Hesus the Revolutionary

2007 Kagadanan sa banwaan ning mga Engkanto / Death in the Land of Encantos 

2008 Melancholia

2011 Century of Birthing / Siglo ng Pagluluwal / Century of Birthing

2012 Florentina Hubaldo, CTE

Opracowanie: Jagoda Murczyńska

Twórcy

reżyseria Lav Diaz
scenariusz Lav Diaz
zdjęcia Lav Diaz
montaż Lav Diaz
muzyka Lav Diaz
dźwięk Lav Diaz
obsada Angel Aquino, Joel Torre, Perry Dizon, Hazel Orencio, Angeli Bayani, Roeder Camanag, Soliman Cruz, Dante Perez, Modesta
producent Lav Diaz, Ricky Gallardo
produkcja Sine Olivia Pilipinas
właściciel praw Sine Olivia Pilipinas
język tagalski, filipiński, angielski
barwa cz.-b.