English

Piosenki

Eduardo Coutinho
Songs / As Canções
Brazylia 2011 / 91’

Mistrz brazylijskiego dokumentu, Eduardo Coutinho, szkicuje muzyczny portret mieszkańców Rio de Janeiro opowiadających o swoim życiu uczuciowym poprzez ulubione piosenki. Miłość, namiętność, niespełnienie – uczucia zbyt trudne do wyrażenia słowami zostają wyśpiewane wersami zasłyszanych w radiu samb i bossa novych. Pomysł wyjściowy filmu był podobny do tego zastosowanego w poprzednim projekcie reżysera pt. Gra (8. NH): zaczęło się od ogłoszenia w gazecie. Tak oto artysta zwerbował 240 chętnych do odśpiewania ulubionej piosenki przed kamerą, z których w filmie znalazło się zaledwie 18. Śpiewanym a capella piosenkom towarzyszą krótkie historie z tłem uczuciowym. Grono wykonawców jest różnorodne – młodzi, starzy, kobiety, mężczyźni, biedni i bogaci, wierni i hedoniści. Podpisani są tylko pierwszym imieniem, siedzą na krześle i rozmawiają z Coutinho, następnie śpiewają. Dostajemy naprawdę niewiele: łzawą piosenkę i raczej banalną opowieść. Geniusz reżysera polega jednak na tym, że pod powierzchnią banału popkultury potrafi dostrzec odrębność swoich rozmówców, konstruując z bardzo oszczędnych środków finezyjne portrety psychologiczne. W efekcie dostajemy film zaskakująco liryczny i głęboki.

Eduardo Coutinho

Urodzony w 1933 roku w São Paulo reżyser, scenarzysta, producent i aktor. Studiował w Institut des Hautes Études Cinématographiques w Paryżu. Pracę przy filmach fabularnych rozpoczął od pisania scenariuszy do filmów Nieboszczka (1965) i Garota de Ipanema (1967), obydwa w reżyserii Leona Hirszmana, a także do Dony Flor i jej dwóch mężów Brunona Barreta z 1976 roku. W 1985 roku nakręcił dokument Cabra Marcado Para Morrer, który do dziś stanowi istotny punkt odniesienia dla twórców kina dokumentalnego. Od lat 90. jego nazwisko jest synonimem nonszalanckiej bezpośredniości w obcowaniu z tematem i stylistycznej prostoty.

Wybrana filmografia

1968 O Homem Que Comprou o Mundo / The Man Who Bought the World (short)

1985 Cabra Marcado Para Morrer / Twenty Years Later (doc.)

1993 Boca de Lixo (doc.)

2002 Edifício Master (doc.)

2007 Gra / Jogo de Cena / Playing (doc.)

2011 Piosenki / As Canções / Songs (doc.)

Twórcy

reżyseria Eduardo Coutinho
scenariusz Eduardo Coutinho
zdjęcia Jacques Cheuiche
montaż Jordana Berg
producent Eduardo Coutinho, João Moreira Salles, Mauricio Andrade Ramos
produkcja Videofilmes Produçoes Artisticas Ltda.
właściciel praw Videofilmes Produçoes Artisticas Ltda.
język portugalski
barwa kolor