English

Bon appétit

Jakub Maciejko
Bon Appétit
Polska 2010 / 31’

Portretując małą polską gastronomię, Jakub Maciejko opowiada o unikalnym miejscu i ludziach, którzy je tworzą. Pani Grażynka i pan Zygmunt prowadzą niewielki bar w zakamarkach starej warszawskiej Woli. Zmagając się z codziennością, marzą o wielkiej wygranej w lotto. Swojska atmosfera baru sprawia, że klienci czują się tam jak w domu, a jego właściciele nie wyobrażają sobie życia bez niego. Przez pryzmat lokalu obserwujemy zmieniającą się wokół rzeczywistość.

nagrody

Krakow FF 2011 – Maciej Szumowski Award for Remarkable Social Awareness

Jakub Maciejko

Urodził się w 1979 roku w Warszawie. Absolwent stosunków międzynarodowych w Collegium Civitas, pracował w „Życiu Warszawy” jako researcher oraz w klubokawiarni Chłodna 25 jako menedżer. W 2007 roku ukończył Program Dokumentalny Dok Pro w Mistrzowskiej Szkole Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy. Wraz z Lesławem Dobrudzkim i Rafałem Samborskim nakręcił film Ekipa. Dokument ten powstał z okazji 50-lecia Polskiej Szkoły Filmowej.

Filmografia

2007 Ekipa / The Crew (short, doc., co-dir.)

2008 Felgarz z Woli / Lord of the Rims (short, doc.)

2011 Bon appétit / Bon Appétit (short, doc.)

Twórcy

reżyseria Jakub Maciejko
scenariusz Jakub Maciejko, Rafał Samborski
zdjęcia Magda Kowalczyk
montaż Rafał Samborski
muzyka Jan Komar, Mikołaj Majkusiak
producent Katarzyna Ślesicka
produkcja Mistrzowska Szkoła Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy
właściciel praw Mistrzowska Szkoła Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy
język polski