English

Hipopotamy

Piotr Dumała
Hippos
Polska 2014 / 13’

Nagie kobiety kąpią się z dziećmi w rzece. Z ukrycia, w cieniu nisko wiszących gałęzi przypatruje im się grupa mężczyzn, którzy w pewnym momencie decydują się przybliżyć. Zostają jednak odrzuceni, a spotkanie ma dramatyczny przebieg. Rozpoczyna się ujmująco piękny, choć brutalny taniec nagich ciał. Animacja Dumały przedstawia odwieczny konflikt płci za pomocą dialogu inspirowanego zachowaniami hipopotamów.

Agata Bratek

nagrody

Krakow FF 2014 – Silver Hobby-Horse

Piotr Dumała

Urodził się w 1956 roku w Warszawie. Reżyser filmów animowanych i fabularnych, grafik, wykładowca Szkoły Filmowej w Łodzi, Konstfack College w Eksjo i Uniwersytetu Harvarda. Otrzymał ponad 70 nagród za twórczość filmową. Absolwent Wydziału Konserwacji Dzieł Sztuki ASP w Warszawie, uczył się także w Pracowni Filmu Animowanego prof. Daniela Szczechury, którego był asystentem. Oryginalność plastyczna, jej znakomite zespolenie ze ścieżką dźwiękową, precyzja w najdrobniejszym detalu – to główne wyznaczniki jego kina.

Wybrana filmografia

1981 Lykantropia (short, anim.)

1985 Łagodna / Gentle Spirit (short, anim.)

2009 Las / The Forest

2012 Kołysanka / Lullaby (short, anim.)

2014 Hipopotamy / Hippos (anim., short)

Artykuły o filmie

Strona oficjalna

Twórcy

reżyseria Piotr Dumała
scenariusz Piotr Dumała
zdjęcia Mateusz Michalak
montaż Paweł Dębski, Beata Walentowska
muzyka Alexander Balanescu
animacja Piotr Dumała, Paweł Dębski
opracowanie plastycznie Piotr Dumała
producent Piotr Furmankiewicz, Mateusz Michalak
produkcja FUMI Studio
właściciel praw FUMI Studio
język bez dialogów