English
zaloguj / zarejestruj

Mistrzowska lekcja kina: Nanni Moretti

24/07/16
Nanni Moretti ("Moja matka")
Rozpoczyna się 73. MFF w Wenecji

W cyklu Mistrzowie Kina Europejskiego bohater festiwalowej retrospektywy, jeden z najbardziej znanych włoskich reżyserów, laureat Złotej Palmy i wielu innych nagród - Nanni Moretti, poprowadzi Mistrzowską lekcję kina (Pasaż Pokoyof przy ul. Św Antoniego 2/4, Sala Mistrzów, godz. 16.00). Moderatorką spotkania będzie Marina Fabbri. Mistrzowska lekcja do obejrzenia również online.

Na festiwalu Nanni Moretti prezentuje pełną retrospektywę swojej twórczości oraz wybrany przez siebie film europejski, czyli Niewolnicę miłości Nikity Michałkowa (21.45, KNH 3).

Nanni Moretti

Urodził się w 1953 roku w Bruneck w Tyrolu Południowym w rodzinie nauczycielskiej. Pierwsze próby reżyserskie podjął już w wieku 20 lat. Jego pełnometrażowym debiutem okazał się zrealizowany w 1976 rokuJestem samowystarczalny. Pięć lat później za film Złote sny otrzymał Nagrodę Specjalną Jury na festiwalu w Wenecji. Bardzo szybko wypracował autorski styl, na który składają się zaangażowanie polityczne po stronie lewicy, absurdalne poczucie humoru i częste sięganie po motywy autobiograficzne. W latach 80. zaprzyjaźnił się z Krzysztofem Kieślowskim i miał zagrać jedną z ról w Podwójnym życiu Weroniki. Plany te pokrzyżowała jednak zdiagnozowana u Morettiego choroba. Walka z rakiem stanowi jeden z centralnych motywów nakręconego w 1993 rokuDziennika intymnego, który otrzymał nagrodę za najlepszą reżyserię w Cannes. Osiem lat później Moretti triumfował na tym samym festiwalu za sprawą Pokoju syna. Autor Kajmana należy dziś do tzw. „canneńskiej rodziny”, a jego kolejne dzieła regularnie pojawiają się w konkursie głównym tej najbardziej prestiżowej imprezy filmowej świata. Nie inaczej było z zamykającą dotychczasowy dorobek reżysera Moją matką, która wyjechała z Lazurowego Wybrzeża z Nagrodą Jury Ekumenicznego. Moretti nie tylko staje za kamerą, lecz także występuje w swoich filmach jako aktor. Od czasu do czasu pojawia się w tej roli również u kolegów po fachu, u braci Taviani czy Danielego Luchettiego.

wybrana filmografia:

1978 Ecce bombo

1981 Złote sny / Sogni d'oro / Golden Dreams

1985 Idźcie, ofiara spełniona / La messa è finita / The Mass Is Ended

1993 Dziennik intymny / Caro diario / Dear Diary

1998 Kwiecień / Aprile / April

2001 Pokój syna / La stanza del figlio / The Son's Room

2006 Kajman / Il caimano / The Caiman

2011 Habemus Papam – mamy papieża / Habemus Papam / We Have a Pope

2015 Moja matka / Mia madre / My Mother


czytaj także
Festiwale Znamy zwycięzców 7. American Film Festival we Wrocławiu 30/10/16
Ogłoszenie XXI Konkurs im. Krzysztofa Mętraka 2/12/16
Program Retrospektywy Rivette’a i Kelemena, nowe kino izraelskie na 17. MFF TNH 2/12/16
Ogłoszenie Promocje w naszym sklepie na płyty i pakiety dvd 12/12/16