en

Huba

Parasite
reż. Anna Sasnal, Wilhelm Sasnal
Polska 2013 / 66’
napisy: angielskie

Twórcy Z daleka widok jest piękny wciąż eksplorują mroczne zakamarki polskiej rzeczywistości. Umieszczenie akcji w przytłaczających, industrialnych przestrzeniach sytuuje Hubę w bliskim sąsiedztwie Czerwonej pustyni Antonioniego. Anna i Wilhelm Sasnalowie pokazują na ekranie świat, który doskonale znają. Zdjęcia powstawały w Mościcach, dzielnicy Tarnowa, gdzie przed kilku laty Wilhelm zrealizował także fragmenty swojego filmu Opad. W prezentowanej na tegorocznym Berlinale Hubie lokalne zakłady azotowe zostają przedstawione jako fabryka ludzkich robotów. Bohaterowie – stary mężczyzna, kobieta i dziecko – funkcjonują w cieniu przemysłowego molocha i ograniczają swoje życie do serii pustych rytuałów. Zastosowana przez Sasnalów minimalistyczna forma w pełni oddaje monotonię ukazywanej egzystencji. Radykalna Huba przełamuje wreszcie strach, który powstrzymywał wielu polskich filmowców przed rozliczeniem się z kosztami transformacji ustrojowej.

Piotr Czerkawski

Anna Sasnal

Urodzona w 1973 roku. Montażystka, scenarzystka i twórczyni filmów. W duecie z mężem Wilhelmem tworzy filmy dokumentalne i fabularne. Zrealizowany w 2011 roku Z daleka widok jest piękny zakwalifikował się do konkursu głównego na MFF w Rotterdamie, a także otrzymał Wrocławską Nagrodę Filmową w konkursie Nowe Filmy Polskie na MFF Nowe Horyzonty. Dla swojego męża, cenionego artysty, stała się inspiracją do namalowania kilku obrazów (m.in. Bez tytułu – Kacper i Anka).

Filmografia:

2010 Opad (co-dir.)

2011 Z daleka widok jest piękny / It Looks Pretty from a Distance (co-dir.)

2013 Aleksander (doc.)

2013 Huba / Parasite (co-dir.)

Wilhelm Sasnal

Urodzony w 1972 roku w Tarnowie. Światowej sławy malarz, a od kilku lat także twórca eksperymentalnych filmów. Współtworzył krakowską grupę Ładnie. Uznawany za głos pokolenia lat 70., w swojej twórczości często podejmuje tematykę wpływu transformacji ustrojowej na społeczeństwo. Bohater licznych wystaw, m.in. w nowojorskim MoMA i paryskim Centre Pompidou. W 2006 roku zajął pierwsze miejsce na liście 100 najważniejszych młodych artystów świata opublikowanej w magazynie Flash Art.

Wybrana filmografia:

2001 Samochody i ludzie (short)

2010 Opad (co-dir.)

2011 Z daleka widok jest piękny / It Looks Pretty from a Distance (co-dir.)

2013 Aleksander (doc.)

2013 Huba / Parasite (co-dir.)

Twórcy

reżyseria Anna Sasnal, Wilhelm Sasnal
scenariusz Anna Sasnal, Wilhelm Sasnal
zdjęcia Wilhelm Sasnal
montaż Beata Walentowska
dźwięk Igor Kłaczyński
obsada Jerzy Gajlikowski, Joanna Drozda, Wojciech Słowik
producent Anna Sasnal, Wilhelm Sasnal, Sadie Coles
produkcja Sadie Coles Gallery
właściciel praw Filmpolis Agata Szymańska
język polski
barwa kolor