en

Canopy

reż. Aaron Wilson
Australia, Singapur 2013 / 84’
napisy: polskie i angielskie

W poszukiwaniu istoty człowieczeństwa w środku wojny i dżungli zamienionej w sanktuarium. Aaron Wilson twórczo modyfikuje znany z kina i literatury motyw walki o przetrwanie, zacierając granicę pomiędzy realnością a jej obrazem zmąconym lękiem i poczuciem obcości. Akcja filmu, opartego na wspomnieniach weterana z rodzinnego miasteczka reżysera, rozgrywa się w 1942 roku podczas japońskiej inwazji na Singapur. Zestrzelony w walce australijski pilot ląduje w lesie na spadochronie. Wśród symfonii naturalnych dźwięków, wybuchów i głosów, śledzony „boskim” okiem kamery, ukrywa się przed patrolami Japończyków. Ociera się o śmierć, a zagubiony chiński żołnierz staje się jego Piętaszkiem. Natura otacza bohatera zdystansowaną opieką, tymczasem ponad koronami drzew odbywa się jakby wyjęty z obrazów Dalego spektakl zniszczenia. Dżungla zieje pustką, a status pojawiających się w niej postaci jest niepewny. Subiektywne wojenne doświadczenie Wilson pokazuje jako pole ścierania się obojętnych ponadludzkich sił.

Agnieszka Szeffel

nagrody

Abu Dhabi FF 2013 - Special Jury Mention in the New Horizons section

Aaron Wilson

Urodził się w Australii w 1976 roku. Od 2003 roku realizuje krótkie metraże, które są zapraszane na międzynarodowe festiwale i nagradzane na nich. W 2006 roku brał udział w programie rezydencyjnym Objectifs – Centre for Filmmaking & Photography w Singapurze, podczas którego pracował nad scenariuszem swojego pełnometrażowego debiutu Canopy. Film miał premierę na MFF w Toronto w 2013 roku. Stale współpracuje z Airbag Productions w Melbourne, kręcąc filmy reklamowe.    

Filmografia:

2003 Rendezvous (short)

2005 Ten Feet Tall (short)

2007 Wind (short)

2008 Leap Year (short)

2013 Canopy

Twórcy

reżyseria Aaron Wilson
scenariusz Aaron Wilson
zdjęcia Stefan Duscio
montaż Cindy Clarkson
dźwięk Nic Buchanan, James Choong, Doron Kipen, Rodney Lowe, Les Molnar, Kian Hwa Ng
obsada Khan Chittenden, Mo Tzu-yi
producent Michael Favelle, Katrina Fleming, Shaun Miller
produkcja Finer Films, Chuan Pictures
właściciel praw Odin's Eye Entertainment
nagrody Abu Dhabi FF 2013 - Special Jury Mention in the New Horizons section
język angielski, japoński, mandaryński
barwa kolor