en

Zaklęcie, które odpędza ciemność

A Spell to Ward Off the Darkness
reż. Ben Rivers, Ben Russell
Estonia, Francja, Niemcy 2013 / 98’
napisy: polskie

Idylla komuny na estońskiej wyspie Vormsi. Samotnia w fińskiej puszczy. Trans podczas metalowego koncertu w Norwegii. Anonimowy bohater (w tej roli muzyk-artysta Robert AA Lowe, znany jako Lichens) szuka odosobnienia na antypodach kapitalistycznej Europy. Jego pozbawiona słów podróż jest jak tytułowe zaklęcie, wyzwalające z sideł współczesności. Mężczyzna porzuca teatr życia codziennego – dach nad głową, posthipisowską wspólnotę, której członkowie nie mogą już żyć bez laptopów, i język, który zastępuje rytualnym krzykiem na scenie. Ben Rivers i Ben Russell, dwaj nomadzi filmu eksperymentalnego, w swoim pierwszym pełnometrażowym projekcie sondują możliwość zaistnienia Waldenowskiej utopii w XXI wieku. Między uporczywą ciszą a oczyszczającym hałasem, w długich hipnotyzujących ujęciach (zarejestrowanych na taśmie 16 mm) znaleźli klucz do kondycji dzisiejszego eremity. To fascynujące połączenie dokumentalnej etnografii z kinem wizyjnym, przywodzące na myśl pamiętne dzieło Chrisa Markera Sans soleil.

Mariusz Mikliński

nagrody

CPH:DOX 2013 – New:Vision Award, Torino Film Festival 2013 - Best Film for Internazionale.doc

Ben Rivers

Filmowiec i artysta, urodzony w 1972 roku w Somerset w Anglii. Studiował w Akademii Sztuk Pięknych w Falmouth – na uczelni skupił się na fotografii i filmach w formacie 8 mm. Przez dekadę prowadził awangardowe kino w Brighton, gdzie w 2006 roku poznał reżysera Bena Russella. W ramach projektu We Can Not Exist in This World Alone wspólnie prezentowali swoje filmy m.in. w Australii i Nowej Zelandii. Jego pełnometrażowy debiut Dwa lata nad morzem w 2011 zdobył nagrodę FIPRESCI w sekcji Horyzonty na MFF w Wenecji, był także prezentowany na MFF Nowe Horyzonty.

Wybrana filmografia:

2006  This Is My Land (short)

2008  Ah, Liberty! (short)

2009  I Know Where I'm Going (short)

2011  Slow Action (short)

2011  Dwa lata nad morzem / Two Years at Sea

Ben Russell

Urodzony w 1976 roku, amerykański twórca filmów eksperymentalnych, kurator, podróżnik i artysta wizualny. Ukończył Wydział Sztuki i Semiotyki na Brown University w Providence, gdzie przez lata prowadził niszowe kino. W 2009 zdobył rozgłos dzięki pełnometrażowemu debiutowi Let Each One Go Where He May, który nakręcił w Surinamie w ramach grantu Fundacji Guggenheima. Interesuje się współczesnymi rytuałami i językiem kina. Prace Russella można było zobaczyć m.in. w MoMA w Nowym Jorku.

Wybrana filmografia:

2009  Let Each One Go Where He May

2011  Trypps #7 (Badlands) (short)

2011  River Rites (short)

2013  Let Us Persevere in What We Have Resolved Before We Forget (short)

Twórcy

reżyseria Ben Rivers, Ben Russell
scenariusz Ben Rivers, Ben Russell
zdjęcia Ben Rivers, Ben Russell
montaż Ben Rivers, Ben Russell
muzyka Veldo Tormis, Queequeg, Robert AA Lowe
obsada Robert AA Lowe
producent Julie Gayet, Nadia Turincev
produkcja Rouge International (France)
właściciel praw Rouge International
nagrody CPH:DOX 2013 – New:Vision Award, Torino Film Festival 2013 - Best Film for Internazionale.doc
język angielski
barwa kolor