en

Wirtualna wojna

Man at War
reż. Jacek Bławut
Polska 2012 / 70’
napisy: angielskie

Uzależnienie łączy ludzi. Pasja zbliża ich do siebie. Gdzie przebiega granica między tymi dwiema kategoriami? Jacek Bławut nie stara się jej wyznaczyć, zaciera raczej wyraźną linię między nimi, tak jak jego bohaterowie upłynniają granice między realnym światem a wirtualną rzeczywistością symulatora lotu. W obrębie jednego obrazu reżyser tworzy portrety kilku mężczyzn z Polski, Rosji, Niemiec i USA. Dzieli ich wszystko, łączy jeden cel – próba przepisania historii II wojny światowej na nowo. Ich zachowanie nie ma jednak wiele wspólnego z zabawą. Wszyscy chcieliby postrzelać w realu, poczuć turbulencje w bombardowanym myśliwcu. Prawie każdy jest wyznawcą stereotypów, wielu energii dodaje tylko radość z upadku wroga. Czy to znaczy, że wojna między nimi toczy się na serio?

Jacek Bławut

Urodził się w 1950 roku w Zagórzu Śląskim. Ukończył Wydział Operatorski PWSFTViT w Łodzi. W latach 1992–1994 był współwydawcą magazynu „Film na Świecie”. Zrealizował wiele filmów dokumentalnych, takich jak: Wojownik (2007), Szczur w koronie (2005) czy Kostka cukru (1987). Jest również twórcą telenowel dokumentalnych Kawaleria powietrzna (2000), Ja, alkoholik (2003) i autorem zdjęć filmów fabularnych, m.in. Marka Koterskiego, Krzysztofa Kieślowskiego, Feliksa Falka oraz Andrzeja Domalika. Obecnie wykłada w Szkole Filmowej Andrzeja Wajdy, w PWSFTViT w Łodzi oraz w szkołach filmowych w Berlinie, Hanowerze i Toruniu (Camerimage Film School). Od 2003 roku jest członkiem Europejskiej Akademii Filmowej.

Wybrana filmografia:

1987 Kostka cukru (short, doc.)

1990 Nienormalni / The Abnormal (doc.)

2002 Kraj urodzenia / Your Native Country (short, doc.)

2004 Born Death (doc.)

2005 Szczur w koronie / Rat in the Crown (short, doc.)

2007 Wojownik / The Warrior (doc.)

2008 Jeszcze nie wieczór / Before Twilight (doc.)

2012 Wirtualna wojna / Man at War (doc.)

Twórcy

reżyseria Jacek Bławut
scenariusz Jacek Bławut
zdjęcia Jerzy Rudziński, Michał Marczak, Jacek Bławut, Monika Woźniak
montaż Jacek Bławut, Weronika Bławut
muzyka Tomasz Stroynowski
produkcja Produkcja Filmów Jacek Bławut, HBO Polska
właściciel praw Produkcja Filmów Jacek Bławut, HBO Polska
język polski
barwa kolor