en

Bestiarium

Bestiaire
reż. Denis Côté
Kanada, Francja 2012 / 72’
napisy: polskie i angielskie

Średniowieczna tradycja hołdowała istnieniu dydaktycznych publikacji zwanych bestiariuszami, których autorzy opisywali realne i mitologiczne zwierzęta ku przestrodze współczesnych i w imię naukowych ambicji. Najnowszy film Denisa Côté przypomina współczesną wersję tej naukowo-fantastycznej publicystyki. Kursy rysunku, pracownia preparacji zwierząt i ogród zoologiczny w różnych porach roku. W tych trzech miejscach kamera rejestruje spotkania zwierząt i ludzi. Zamiast średniowiecznych bestii z groźnym obliczem oglądamy skupionego preparatora zwierzęcych skór i oswojonego lwa w klatce. Côté traktuje wszystkich swoich bohaterów w taki sam sposób, katalogując i kontemplując ich oblicza. Film Bestiarium był pokazywany na tegorocznym Berlinale w sekcji Forum.

Denis Côté

Urodził się w 1973 roku w Nowym Brunszwiku (Kanada). Studiował reżyserię na Collège Ahuntsic w Montrealu. Swoją karierę rozpoczął od realizacji filmów krótkometrażowych, które obiegały międzynarodowe festiwale. Jego pierwszy film pełnometrażowy, Les états nordiques, został nagrodzony na festiwalu w Locarno w 2005 roku. Za swój trzeci obraz, Ona chce chaosu, otrzymał na tym samym festiwalu nagrodę za reżyserię. Dokumentalne Wraki z 2009 roku z kolei pokazano na festiwalu w Cannes. Wraki, Ona chce chaosu i Curling były prezentowane w ramach poprzednich edycji Nowych Horyzontów.

Wybrana filmografia:

1997 Des tortues dans la pluie (short)

2005 Les états nordiques / Drifting States

2007 Nos vies privées / Our Private Lives

2008 Ona chce chaosu / Elle veut le chaos / All That She Wants

2009 Wraki / Carcasses (doc.)

2010 Curling

2012 Bestiarium / Bestiaire (doc.)

Twórcy

reżyseria Denis Côté
scenariusz Denis Côté
zdjęcia Vincent Biron
montaż Nicolas Roy
dźwięk Frederic Cloutier
producent Sylvain Corbeil, Denis Côté
produkcja Metafilms, Le Fresnoy Studio National des Arts Contemporains
właściciel praw FiGa Films
język francuski
barwa kolor