en

Ścieżki

Small Roads
reż. James Benning
USA 2011 / 103’
napisy: polskie i angielskie

Film jest próbą przeniesienia w przestrzeń obrazu doznań właściwych obcowaniu z muzyką ambient – wizualne impresje spaja motyw przewodni. Funkcję powtarzalnej frazy pełnią tytułowe drogi. Początkowo można odnieść wrażenie, że każda repetycja to jedynie subtelna modyfikacja krajobrazu, po chwili jednak oczom widza ukazuje się nieskrępowana różnorodność. Komu bliskie jest motto reżysera, głoszące, że artyzm to po prostu dostrzeganie i relacjonowanie, odnajdzie w Ścieżkach radość z patrzenia tak pierwotnego, że dawno wyrzuconego poza główny obieg. W tej podróży to widz i jego wewnętrzny świat stają się bohaterem i podmiotem, a kierunek wyznacza intensywność, z jaką odbiorca kontroluje swoją uwagę.

Opracowanie: Ludwika Mastalerz

James Benning

Urodził się dwa lata przed zakończeniem II wojny światowej w robotniczej rodzinie imigrantów z Niemiec, w Milwaukee w stanie Wisconsin. Stypendium sportowe uzyskane dzięki grze w baseball pozwoliło mu zdobyć wyższe wykształcenie matematyczne. Zamiast pagonów w Wietnamie wybrał posadę belfra, pracując z dziećmi pochodzącymi z najniższych warstw społecznych. Dyplom szkoły filmowej uzyskał, pod zwierzchnictwem Davida Bordwella, dopiero w wieku 33 lat, mając już na koncie kilka krótkometrażowych wprawek. Jego minimalistyczne filmy w równym stopniu opowiadają o fotografowanych obiektach, co o warunkach możliwości ich rejestracji. Nowe Horyzonty od 2005 roku konsekwentnie pokazują wszystkie nowe realizacje Benninga, których oryginalna forma skazuje je na dryfowanie pomiędzy kinem i galerią.

Wybrana filmografia:

1971 Did You Ever Hear That Cricket Sound? (short, doc.)

2004 13 jezior / 13 Lakes (doc.)

2004 Ten Skies (doc.)

2007 RR (doc.)

2007 Rzut oka / Casting a Glance (doc.)

2009 Ruhr (doc.)

2011 Dwadzieścia papierosów / Twenty Cigarettes (doc.)

2011 Ścieżki / Small Roads (doc.)

2011 Zmierzch / Nightfall (doc.)

Opracowanie: Ludwika Mastalerz

Twórcy

reżyseria James Benning
scenariusz James Benning
zdjęcia James Benning
montaż James Benning
dźwięk James Benning
producent James Benning
właściciel praw James Benning
język bez dialogów
barwa kolor